Deklaratën e Përbashkët për Partneritet Strategjik mes RSH-së dhe SHBA-së

Ministri i Punëve Jashtme z. Ditmir Bushati dhe Ndihmës Sekretarja Amerikane e Shtetit znj.Victoria Nuland nënshkruan Deklaratën e Përbashkët për Partneritet Strategjik mes Republikës Shqipërisë dhe Shteteve Bashkuara Amerikës, me 22 prill 2015.Ky dokument përbën gurin e themelit bashkëpunimit dhe bashkërendimit strategjik Shqipëri-SHBA dhe fokusohet  partneritetin mes dy vendeve  tre plane: partneritet për çështjet globale; partneritet për çështjet rajonale dhe partneritet për agjendën dypalëshedialogu politik, siguria, forcimi i shtetit drejtës Shqipëri, zhvillimi ekonomik, siguria energjetike dhe shkëmbimet arsimore-kulturore

Deklarata e Përbashkët për Partneritet Strategjik Shqipëri-SHBA i vendos marrëdhëniet dypalëshe një stad avancuar dhe instrumentalizon bashkëpunimin dhe bashkërendimin dypalësh mënyrë kapilare. Ajo pasqyron këtë partneritet dhe materializon bashkëpunimin mes dy vendeve tona, me një kalendar konkret dhe gjithëpërfshirës

fjalën e saj ceremoninë e nënshkrimit Deklaratës Përbashkët për Partneritet Strategjik znj. Nuland u shpreh se: "Sot është një ditë historike për marrëdhëniet tona dhe me nënshkrimin e këtij dokumenti do mundësojmë thellimin e bashkëpunimit dypalësh sektorët strategjikë. SHBA-ja mbështet fuqimisht Shqipërinë rrugën e reformave shtet-ndërtimit demokratik dhe konsolidimin e shtetit drejtës.Kemi përballuar bashku sfida mëdha dhe kemi dëshmuar miku i mirë gjendet krah ditë vështirë". 

Ministri Bushati u shpreh se: "Ndihem i lumtur Shqipëria dhe SHBA-ja po nënshkruajnë sot Deklaratën e Përbashkët për Partneritet Strategjik; partneriteti me SHBA-në është një faktor esencial drejt konsolidimit demokratik dhe prosperitetit ekonomik vendit tim. I jemi mirënjohës SHBA-së për mbështetjen e vazhdueshme reformave ndërmarra nga qeveria shqiptare rrugën e integrimit evropian.Falë mbështetjes amerikane, Shqipëria ka mundur luajë një rol dinamik dhe konstruktiv Ballkanin Perëndimor. Tashmë do thellojmë bashkëpunimin tonë sektorët strategjikë e nëpërmjet nënshkrimit sot këtij dokumenti, ne po i çojmë marrëdhëniet tona një nivel tjetër". 

         

Adresa

Ambasada ne Uashington
2100 S Street, NW
Washington DC 20008

Tel / Fax

Tel.: +1-202-223 4942
Fax: +1-202-628 7342
Nr e emergjences: +1 347 241 4434
+ 1 202 758 9526;

E-MAIL

embassy.washington@mfa.gov.al

Orari zyrtar

E hënë- E premte
09:00 - 15:00