Deklaratë për Shtyp (English version below)

Në fillim të muajit tetor përkujtohet ndarja nga jeta e patriotit të shquar shqiptar, Mid’hat Abdyl Frashërit, në Shqipëri, por edhe ndër bashkëkombasit tanë në diasporë.
Me këtë rast, Ambasada e Republikës së Shqipërisë në Shtetet e Bashkuara të Amerikës bën me dije se, në përputhje me vendimin e Këshillit të Ministrave nr. 485, date 31 korrik 2018, “Për kthimin në atdhe të eshtrave të personalitetit të shquar të letrave shqipe dhe të kulturës mbarëkombëtare Mid’hat Frashëri”, është plotësisht e angazhuar, në bashkëpunim me autoritetet amerikane, për përmbushjen e amanetit të Mid’hat Frashërit dhe kërkesës së bashkëluftëtarëve dhe familjarëve, që eshtrat e tij të prehen në tokën e të parëve.
Ambasada e Republikës së Shqipërisë i është veçanërisht mirënjohëse pasardhësve të Mid’hat Frashërit për të gjithë ndihmën e dhënë për përmbushjen e kësaj detyre njerëzore dhe atdhetare, po aq sa edhe familjarëve të bashkëpunëtorve të tij, avokatit Edward Toptani, si edhe Institutit të Studimeve Historike Lumo Skëndo në Tiranë për propozimin e kësaj nisme.
Jo vetëm në kohën kur u përfshi në përpjekjet e mëdha të Rilindjes kombëtare për emancipimin kombëtar dhe individual të shqiptarëve, por edhe në çdo moment tjetër të veprimtarisë së tij publicistike, diplomatike dhe politike, Mid’hat Frashëri spikati prej orientimit të tij pro-perendimor dhe qasjes vizionare ndaj marrëdhënieve të privilegjuara me aleatët tanë të çdo kohe, sot, partnerët kryesorë strategjikë të Shqipërisë, Shtetet e Bashkuara të Amerikës.
Në këtë kontekst, atdhesimi i eshtrave të këtij patrioti të shquar, lipset të jetë një moment përbashkimi, solemniteti dhe krenarie për të gjithë diasporën shqiptare në SHBA, sikundër duhet të kthehet në një shprehje dinjitoze mirënjohje për tokën e bekuar amerikane që i qe banesë e fundit për 69 vjet dhe një moment kremtimi të marrëdhënieve historike shqiptaro-amerikane.
Është jubileu i 110-vjetorit të Kongresit të Manastirit, të cilit Mid’hat Frashëri ju bë kryetar dhe udhërrëfyes, së bashku me At Gjergj Fishtën, dhe shumë atdhetarë të tjerë, që mundëson në kuadrin më të denjë të mundshëm, sjelljen në atdhe të eshtrave të tij. Kjo ngjarje do të jetë një nga më të rëndësishmet e Vitit Mbarëkombëtar të Gjergj Kastriotit-Skënderbeut.
Ceremonitë që do të shënojnë këtë ngjarje, do të zhvillohen në New York dhe në Tiranë rreth datave 12 dhe 14 nëntor 2018. Eshtrat e Mid’hat Frashërit parashikohet të prehen në varrezat monumentale të vëllezërve Frashëri, në kodrat e liqenit në Tiranë, pranë babait dhe xhaxhait të tij, jo larg vendit ku prehen edhe eshtrat e personalitetit tjetër të shquar, Faik Konicës.
Ambasada e Republikës së Shqipërisë në SHBA do të mbajë të informuar në vazhdimësi bashkëkombasit tanë për rrjedhën dhe programin e ceremonive dhe mirëpret angazhimin e diasporës shqiptare për të kontribuar në konceptimin dhe mbarëvajtjen e këtyre aktiviteteve, si dhe për të shoqëruar me një frymë vëllazërie, qytetarie, dinjiteti dhe atdhedashurie, virtute që karakterizuan në shkallën më të lartë Mid’hat Frashërin, kthimin e tij në atdhe.
Press Release
The beginning of October marks in Albania, as well as amongst Albanian Diaspora, the passing of an outstanding Albanian patriot, Mid'hat Abdyl Frashëri.
On this occasion, the Embassy of the Republic of Albania in the United States of America, in accordance with the Decision No. 485 of the Council of Ministers of Albania, dated July 31, 2018, on "The return to the homeland of the remains of prominent personality of Albanian letters and nationwide culture Mid'hat Frashëri", is fully committed, in cooperation with the American authorities, to fulfill Mid'hat Frasheri’s last will, and the request of family members and fighters of the same cause, that his remains rest in the land of the fathers.
The Embassy of the Republic of Albania is especially grateful for all the assistance provided in fulfilling this human and patriotic duty to the descendants of Mid'hat Frashëri, to family members of his associates, to attorney Edward Toptani, and to the Institute of Historical Studies “Lumo Skëndo” in Tirana for proposing and supporting this initiative.
Not only during the years when he was involved with the great efforts of the National Renaissance for national and individual emancipation of Albanians, but also at any moment of his publishing, diplomatic and political activity, Mid'hat Frashëri stood out for his pro-Western orientation and visionary approach to privileged relations with our all-time ally, even in present day, the United States of America - Albania's leading strategic partner.
On this background, the return of this distinguished patriot’s remains to his homeland calls for unity, solemnity and pride for the entire Albanian Diaspora in the United States, as it should return into an expression of dignity and gratitude for the blessed American land, his home for 69 years, and a moment of celebration of Albanian-American historical relations.
This year marks the 110th anniversary of the Congress of Manastir, chaired and led by Mid’hat Frasheri, alongside with Father Gjergj Fishta and other prominent patriots. Being also Gjergj Kastrioti Skanderbeg’s Nationwide Year, the return of the remains of Mid’hat Frasheri will be one of the most important events.
The ceremonies that will mark this event will take place in New York and Tirana between the 12th and 14th of November 2018. Mid'hat Frasheri's remains will rest at Frasheri Brothers Monument Cemetery, located at the hills near the lake of Tirana, next to his father’s and uncle’s graves, and not too far away from the place where the remains of another prominent personality, Faik Konica, rest.
The Embassy of the Republic of Albania in the United States will keep our fellow compatriots informed on the course and program of ceremonies, and welcomes the engagement of the Albanian Diaspora to contribute to the ideation and progress of these activities. We are confident that the return of Mid’hat Frasheri’s remains to his homeland will be permeated by the spirit of brotherhood, civility, dignity and patriotism, virtues that characterized Mid'hat Frasheri to the highest degree.

Adresa

Ambasada ne Uashington
2100 S Street, NW
Washington DC 20008

Tel / Fax

Tel.: +1-202-223 4942
Fax: +1-202-628 7342
Nr e emergjences: +1 347 241 4434
+ 1 202 758 9526;

E-MAIL

embassy.washington@mfa.gov.al

Orari zyrtar

E hënë- E premte
09:00 - 15:00