Marrëdhëniet dypalëshe

Gjate vitit 2015, Perfaqesia ne Madrid ka patur si objektiv te punes se saj intensifikimin e marredhenieve dypaleshe dhe zhvillimin e metejshem te marredhenieve ekonomike midis RSH-se dhe Mbreterise se Spanjes dhe vendeve te tjera qe mbulon, te tilla si Mbreteria e Marokut dhe Andorra.

Dialogu politik mes Shqiperise dhe Spanjes shenoi nje moment te rendesishem permes disa vizitave zyrtare dhe nenshkrimit te disa marreveshjeve te ndersjellta.

Nder aktivitetet me te rendesishme gjate vitit 2015 vecohen:

Vizita e Ministrit te Puneve te Jashtme ne Madrid, vizita e Ministres se Mbrojtjes ne Madrid, vizita e Ministrit te Drejtesise, Ministres se Integrimit si dhe paraqitja e Letrave te Kredences se Ambasadorit prane Mbretit Felipe VI, paraqita e Letrave te Kredences ne Marok dhe Andorra.

 

Bashkepunimi dypalesh me Spanjen

Ministri i Puneve te Jashtme, z. Ditmir Bushati me datat 21 dhe 22 prill 2015, zhvilloi nje vizite zyrtare ne Mbreterine e Spanjes me ftese te homologut spanjoll José Manuel García-Margallo. Gjate kesaj vizite u diskutuan çeshtje dypaleshe, rajonale dhe shumepaleshe. U evidentua nevoja e pranise spanjolle ne Shqiperi nepermjet shtimit te bashkepunimit politik e konkretisht te vizitave dhe kontakteve te funksionareve te larte, politikaneve, ministrave, parlamentareve dhe instancave te tjera shteterore, si mjete te nevojshme te rivendosjes se dialogut politik. Ne kuadrin rajonal, palet vleresuan te rendesishme mbeshtetjen spanjolle per stabilitetin dhe dimensionin evropian te Ballkanit Perendimor.

Ne muajin shkurt 2015, Ministri i Drejtesise, z. Nasip Naco zhvilloi nje vizite zyrtare ne Madrid. Gjate kesaj vizite u zhvilluan takime me Ministrin e Drejtesise se Spanjes, Prokuroren e Pergjithshme, Kryetarin e Keshillit te Larte te Drejtesise, Komsionin Parlamentar te Ligjeve dhe zyrtare te tjere vendas. Ne te gjitha takimet u evidentua nje bashkepunim korrekt dhe u premtua asistence e specializuar ne iniciativat dhe legjislacionin ne fushen e drejtesise.

Ne muajin mars 2015, Ministrja e Zhvillimit Urban, znj. Eglantina Gjermeni zhvilloi nje vizite zyrtare ne Madrid gjate te ciles zhvilloi takime me zyrtare spanjolle dhe perfaqesues te biznesit vendas. Gjate kesaj vizite u nenshkrua Memorandumi i Bashkepunimit midis Ministrise se Zhvillimit te Mbreterise se Spanjes dhe Ministrise se Zhvillimit Urban te Republikes se Shqiperise.

Ne muajin shtator 2015, Ministrja e Mbrojtjes znj. Mimi Kodheli zhvilloi nje vizite zyrtare ne Madrid ku dhe u prit ne takime nga Ministri i Mbrojtjes dhe Komandanti i Bazes Ajrore te NATO-s ne Torrejon. Gjate vizites ne Madrid Ministrja e Mbrojtjes pati rastin te vizitoje kompanine shteterore te prodhimit te paisjeve ushtarake.

Ne muajin tetor 2015, Ministrja e Integrimit, znj. Klajda Gjoshaj zhvilloi nje vizite zyrtare ne Madrid ku dhe zhvilloi takime me Sekretarin e Shtetit per BE ne MPJ te Spanjes dhe Keshilltarin per Politiken e Jashtme te Kryeministrit te Spanjes.

Vizita e Ministres se Integrimit pati per qellim te siguroje mbeshtetjen e pales spanjolle ne procesin e hapjes se negociatave te vendit tone dhe per te perpjekjet dhe punen qe po behet ne drejtim te reformes ne drejtesi dhe forcimit te shtetit ligjor.

Ne muajin tetor 2015, Prokurori i Pergjithshem, z. Adriatik Llalla zhvilloi nje vizite zyrtare ne Madrid ku u prit nga Prokurorja e Pergjithshme e Spanjes, Prokurori i Krimeve te Renda, Prokurori Antiterror dhe Antikorrupsion. Gjate ketyre takimeve u shkembye ekesperience dhe u premtua mbeshtetje ne trajtimin e ceshtjeve me interes te perbashket.

 

    Bashkepunimi ekonomik dhe tregtar:

Venia e theksit ne diplomacine ekonomike ka shtruar perpara Perfaqesise detyra te reja dhe konkretisht ne keto tre drejtime: rritjen e investimeve direkte spanjolle ne Shqiperi; rritjen e eksporteve shqiptare drejt Spanjes dhe rritjen e numrit te turisteve spanjolle qe vizitojne Shqiperine. Numri i firmave spanjolle qe jane paraqitur prane Perfaqesise ne Madrid, te interesuara per te punuar me Shqiperine dhe per te investuar ne vendin tone, ka qene i konsiderueshem. Kompani te medha te rendesishme si IBERDROLA, REPSOL, ENAGAS, GILMAR, OHL, INECO, INDRA, kane vendosur kontaktet me Perfaqesine dhe kane shprehur interes ne fusha te tilla si: energjitika, shperndarja, furnizimi dhe pastrimi i ujit te pijshem, infrastruktura dhe turizmi.

 

 

 

Marrëdhëniet Shqipëri-Spanjë

Marrëdhëniet diplomatike midis Republikës Shqipërisë dhe Mbretërisë Spanjës janë vendosur 12 shtator 1986. Ambasadori i parë spanjoll (me seli Romë) ka paraqitur Letër Kredencialet dhjetor 1986 dhe prill vitit 1987 është akredituar ambasadori i parë shqiptar Madrid, me rezidencë Paris.

kuadrin e vendosjes kontakteve para mes dy Ministrive Punëve Jashtme, qershor 1987 zhvilloi një vizite pune Shqipëri, Zv/Drejtori i Evropës MPJ-në spanjolle, z. De Fuente.

datat 1-4 nëntor 1989 një delegacion ministerial shqiptar, kryesuar nga Ministri i Jashtëm, Reis Malile realizoi një vizitë zyrtare Madrid, gjatë ciles u nënshkrua Marrëveshja e bashkëpunimit kulturor, arsimor e shkencor.

maj 1992, Kryetari i Kryesisë Kuvendit Popullor, z. Pjetër Arbnori, i ndodhur Madrid për një Konferencë Ndërkombëtare, u prit takime veçanta nga Kryetari i Senatit dhe Ministri i Jashtëm.

1 deri 3 nëntor 1993, Ministri i Punëve Jashtme, z. Alfred Serreqi kreu një vizitë zyrtare Spanjë, ku u takua me homologun e tij, z. Javier Solana.

22 qershor 1995, Ambasadori i parë shqiptar rezident Madrid, Zef Simoni paraqiti Letër Kredencialet para Mbretit Juan Carlos I.

5 korrik 1995 (një muaj pas hapjes Ambasadës shqiptare Madrid) vizitoi Spanjën, Zv/Ministri i Punëve Jashtme, z. Arjan Starova.

Qeveria Spanjolle, shfaqi një qëndrim dashamirës dhe mjaft pozitiv, me vendimin e saj për marrë pjesë misionin "Alba" pranverën e 1997, ku dërgoi 420 trupa, cilat u instaluan Shëngjin. Kontributi financiar i Spanjës, për mbajtjen e këtij kontigjenti dhe dhurim ndihmash humanitare ishte 40 milion dollarë.

Për periudhën 1997-2001, shkëmbimet politike kanë patur një intensitet lartë, kulmi i cilave arrin me vizitat nivele Kryeministrore, si vizita e Kryeministrit Jose Maria Aznar Tiranë 1999 dhe Kryeministrit  Ilir Meta Madrid vitin 2000.

2001, Ministrja e Jashtme Arta Dade vizitoi Spanjën dhe po këtë vit u nënshkrua "Traktati i Miqësisë dhe Bashkëpunimit" mes dy vendeve tona. Traktati u firmos nga Ministrja e Jashtme Arta Dade dhe nga pala spanjolle nga Sekretari i Shtetit për Çështjet Evropiane, Ramon de Miguel.

2003, Ministri i Jashtem Ilir Meta takohet Madrid me homologen e tij Ana Palacio. Gjatë kësaj vizite nënshkruhet edhe "Marrëveshja e Mbrojtjes dhe Nxitjes Investimeve Reciproke" si dhe Memorandumi i bashkëpunimit për Çështjet Evropiane mes dy Ministrive Punëve   Jashtme. Po këtë vit, Sekretari i Shtetit për Çështjet Evropiane Ramon de Miguel nënshkruan Tiranë "Marrëveshjen fushën e asistencës për Integrimin Evropian".

2004, Kryeministri Fatos Nano  zhvilloi dy vizita pune Spanjë. muajin shkurt u prit nga Kryeministri Jose Maria Aznar, si dhe nga dy kandidatët për kryeministër zgjedhjet e parlamentare atij viti, me Mariano Rajoy i PP dhe Jose Luis Rodrigues Zapatero i PSOE. korrik, Kryeministri Nano u prit nga Kryeministri i ri i Spanjës, Zapatero dhe Ministri i Jashtëm Moratinos. Gjatë këtij takimi Kryeministri Nano mori ftesën për t´iu bashkangjitur Proçesit Barcelonës.

vitin 2005, zhvillohen Tiranë, konsultimet politike midis dy Ministrive Jashtme. 1 korrik 2005 Spanja dërgon një diplomat saj, pranë Ambasadës Italisë, me mision përgatitjen e terrenit për hapjen e Ambasadës Spanjolle Tiranë brenda 1 viti.

shkurt  2006, Ministri i Jashtëm Spanjoll, Miguel Angel  Moratinos vizitoi Shqipërinë. Gjatë kësaj vizite u nënshkrua "Marrëveshja për Heqjen e Vizave për Pasaportat Diplomatike dhe Shërbimit".

18 korrik 2006, Ambasadori spanjoll Tiranë, z. Manuel Montobio de Balanzo paraqiti Letër Kredencialet tek Presidenti i Republikës, z. Bamir Topi. Hapja e Ambasadës shënoi një etapë re marrëdhëniet mes dy vendeve tona.

20 korrik 2007, Ministri i Jashtëm Lulzim Basha zhvilloi një vizitë zyrtare Madrid, ku u nënshkruan "Memorandum Bashkëpunimi midis dy Qeverive", "Memorandum Mirëkuptimi midis dy MPJ-ve", si dhe Programi i Bashkëpunimit arsimor dhe kulturor për vitet 2007-2009".

tetor 2008, Kryetarja e Kuvendit Jozefina Topalli, zhvilloi një vizitë Madrid. Gjate kësaj vizite Komisioni i Jashtëm i Parlamentit spanjoll miratoi me unanimitet Protokollin e anëtarësimit Shqipërisë ne NATO.

vitin 2009, Ministri i Jashtëm spanjoll,  Miguel Angel Moratinos zhvilloi një vizitë zyrtare Shqipëri.

Gjithashtu Spanjë, periudhën 2007-2009, kanë kryer vizita pune apo zyrtare edhe Ministri i Mbrojtjes, Fatmir Mediu, Ministri i Brendshëm, Bujar Nishani, Ministrja e Integrimit, Majlinda Bregu, Ministrja e Shëndetësisë, Anila Godo, Prokurorja e Përgjithshme, Ina Rama, Shefi i Shtabit Përgjithshëm Ushtrise, Maksim Malaj, Ministri i Bujqësisë, Genc Ruli, Kryetari i Komisionit Qëndror Zgjedhjeve, Arben Ristani dhe Ministri i Brendshëm, Lulzim Basha.

vitin 2010, gjashtë mujorin e parë saj, Spanja mbante Presidencën e rradhës Bashkimit Evropian, u intesifikuan tej marrëdhëniet dypalëshe. Zv/Kryeministri dhe njëkohësisht Ministri i Jashtëm, Ilir Meta, Ministri Mbrojtjes, Arben Imami, Ministri i Shëndetësisë, Petrit Vasili  dhe Ministrja e Integrimit, Majlinda Bregu zhviluan takime sukseshshme me homolgët e tyre. Duhet theksuar se gjatë Presidencës spanjolle u mor vendimi për liberalizimin e vizave për qytetarët shqiptarë. prej 2010 shqiptarët udhëtojnë pa viza drejt vendeve zonës shengen. Duhet përshëndetur roli mjaft pozitiv luajti Spanja marrjen e këtij vendimi mjaft rëndësishëm për qytetaret tanë.   

vitet 2011-2013 kanë kryer vizita Spanjë, Ministri i Drejtësisë, Bujar Nishani - sot President i Republikës, Kryetari i Gjykatës Kushtetuese, Bashkim Dede, Zv/Ministri i Turizmit Nikoll Lesi , Prokurorja e Përgjithshme Ina Rama, si dhe Avokati i Populit, Igli Totozani. janar te 2014, zhvilloi një vizite zyrtare Ministrja e Turizmit dhe Planifikimit Urban, znj. Eglantina Gjermeni.

nivel pushetit lokal, Kryetari Bashkisë Tiranë Edi Rama dhe njëkohësisht Kryetari i Partisë Socialiste ka vizituar Madridin 2007 dhe Barcelonën vitin 2008.

Gjatë vitit 2011 dhe vazhdim intesiteti i shkëmbimeve vizitave bilaterale ndërmjet dy vendeve ka rënë ndjeshëm. Rëndimi i situatës financiare Spanjë, detyroi Kryeministrin Zapatero- i cili deri mes vitit 2011 kishte deklaruar vazhdimisht se Spanja nuk është përfshirë nga kriza financiare dhe nuk ishte reçesion ekonomik- pranonte hapur se Spanja ishte krizë. Kriza financiare i parapriu krizës politike duke e detyruar Kryeministrin Zapatero shpallë zgjedhjet e parakohshme nëntorin e 2011. Zgjedhjet u fituan nga Partia Popullore, dhe Kryeministër u shpall  Mariano Rajoy. I gjithë aparati shtetëror (përfshirë edhe diplomacinë) u fokusua përballimin e krizës financiare dhe ekonomike, kryerjen e reformave diktuara shpesh nga Eurogrupi, FMN dhe BQEBrukseli, Berlin,Paris, Pekin, Moska dhe vendet e Gjirit Persik (Vendet e Golfit) u kthyen objektivat kryesore diplomacisë spanjolle, nga Mbreti Juan Carlos I, Kryeministri Rajoy, Ministri i Jashtëm, Garcia-Margallo, Ministri i Ekonomisë, Luis De Guindo dhe personalitetet tjera larta spanjolle.

 

Marrëveshjet dypalëshe

 1. Marrëveshje për bashkëpunimin kulturor dhe arsimor ndërmjet Republikës Shqipërisë dhe Mbretërisë Spanjës, nënshkruar 25.11.1999, hyrë fuqi 03.10.2000.
 2. Marrëveshje ndërmjet Qeverisë Republikës Shqipërisë dhe Qeverisë Mbretërisë Spanjës për transportin ndërkombëtar rrugor mallrave dhe udhëtarëve, nënshkruar 27.06.1999, hyrë fuqi datën e nënshkrimit. (shfuqizuar)
 3. Program bashkëpunimi financiar shqiptaro-spanjoll ndërmjet Qeverisë Republikës Shqipërisë dhe Qeverisë Mbretërisë Spanjës, nënshkruar 02.02.2000, hyrë fuqi datën e nënshkrimit.
 4. Traktati i fqinjësisë dhe bashkëpunimit ndërmjet Republikës Shqipërisë dhe Mbretërisë Spanjës, nënshkruar 22.11.2001.
 5. Marrëveshje për nxitjen dhe mbrojtjen e investimeve ndërmjet Republikës Shqipërisë dhe Mbretërisë Spanjës, nënshkruar 05.06.2003, hyrë fuqi datën e nënshkrimit.
 6. Program bashkëpunimi ndërmjet Qeverisë Republikës Shqipërisë dhe Qeverisë Mbretërisë Spanjës, nënshkruar 13.06.2003, hyrë fuqi datën e nënshkrimit.
 7. Marrëveshje ndërmjet Qeverisë Republikës Shqipërisë dhe Qeverisë Mbretërisë Spanjës për Transportin Ndërkombëtar rrugor mallrave dhe udhëtarëve, nënshkruar 10.04.2003, hyrë fuqi 25.06.2004.
 8. Protokolli i Bashkëpunimit ndërmjet Ministrisë Mbrojtjes Republikës Shqipërisë dhe Ministrisë Mbrojtjes Mbretërisë Spanjës, nënshkruar 27.07.2005, hyrë fuqi datën e nënshkrimit.
 9. Marrëveshje ndërmjet Qeverisë Republikës Shqipërisë dhe Qeverisë Mbretërisë Spanjës mbi heqjen reciproke vizave për pasaportat diplomatike dhe shërbimit, nënshkruar 06.02.2006, zbatohet nga data 09.03.2006.
 10. Marrëveshje e huasë ndërmjet Republikës Shqipërisë dhe Institutit Kredisë Shtetërore Mbretërisë Spanjës për projektin e ripërtëritjes rrjetit elektrik shpërndarjes Fier, nënshktuar 25.10.2005 për palën tonë dhe për palën spanjolle 20.11.2005, ratifikuar me ligjin nr. 9451, datë 15.12.2005.
 11. Memorandum ndërmjet Ministrisë Punëve Jashtme Republikës Shqipërisë dhe Ministrisë Punëve Jashtme Mbretërisë Spanjës, nënshkruar 20.07.2007, hyrë fuqi datën e nënshkrimit.
 12. Memorandum bashkëpunimi ndërmjet Qeverisë Republikës Shqipërisë dhe Qeverisë Mbretërisë Spanjës për programin e bashkëpunimit dypalësh 2007-2010, nënshkruar 19.07.2007, hyrë fuqi datën e nënshkrimit.
 13. Marrëveshje ndërmjet Republikës Shqipërisë dhe Mbretërisë Spanjës mbi ushtrimin e lirë aktiviteteve paguara për personat ngarkim personelit diplomatik, konsullor, administrativ dhe teknik misioneve diplomatike dhe konsullore, nënshkruar 20.05.2009, hyrë fuqi 15.08.2012.
 14. Marrëveshje ndërmjet Republikës Shqipërisë dhe Mbretërisë Spanjës mbi bashkëpunimin luftën kundër krimit, nënshkruar 20.05.2009, hyrë fuqi 30.04.2010.
 15. Marrëveshje ndëmjet Qeverisë Republikës Shqipërisë dhe Qeverisë Mbretërisë Spanjës lidhur me bashkëpunimin dhe asistencën reciproke mbi çështjet doganore, nënshkruar 20.05.2009, hyrë fuqi 08.11.2009.
 16. Memorandum mirëkuptimi ndërmjet Ministrisë Mjedisit, Çështjeve Rurale dhe Detare Mbretërisë Spanjës dhe Ministrisë Bujqësisë, Ushqimit dhe Mbrojtjes Konsumatorit Republikës Shqipërisë, fushën e bujqësisë, nënshkruar 20.05.2009, hyrë fuqi datën e nënshkrimit.
 17. Memorandum mirëkuptimi ndërmjet Ministrisë Mjedisit, Pyjeve dhe Administrimit Ujërave Republikës Shqipërisë dhe Ministrisë Mjedisit, Çështjeve Rurale dhe Detare Mbretërisë Spanjës, nënshkruar 20.05.2009, hyrë fuqi datën e nënshkrimit.
 18. Marrëveshje ndërmjet Republikës Shqipërisë dhe Mbretërisë Spanjës për shmangien e tatimit dyfishtë dhe parandalimin e evazionit fiskal lidhje me tatimin mbi ardhurat, nënshkruar 02.07.2010, hyrë fuqi 04.05.2011.

Adresa

Embajada de Albania
Calle Lagasca, 68 . 1ºB,
28001 MADRID

Tel / Fax

Tel. +34 91 562 6985
Fax. +34 91 561 3775
Nr. i emergjencës:+34 606 376 830

E-MAIL

embassy.madrid@mfa.gov.al

Orari zyrtar

E hënë- E premte
09:00 - 17:00