Articles

Kremtohet Dita e Reformimit të Sllovenisë

Albanian

Në mbrëmjen e datës 29 tetor, në Krško, u kremtua Dita e Reformimit të Sllovenisë, me praninë edhe të autoriteteve të larta, Presidentit, Kryeministrit dhe Presidentit të Këshillit të Shtetit.
 
Në mesin e shekullit të 16-të u shkruajt libri i parë në gjuhën letrare sllovene, duke i hapur rrugë konsolidimit gjuhësor, identitetit kulturor dhe atij kombëtar.
 
Të sillet në vëmendje se gati në të njëjtën periudhë është shkruar edhe libri i parë në gjuhën shqipe, "Meshari" i Gjon Buzukut (1555). Në këtë ngjarje ishte i pranishëm edhe ambasadori Pëllumb Qazimi.

Ambasadori Pëllumb Qazimi zhvillon takim me Boris Bergant

Albanian

Ambasadori Pëllumb Qazimi priti në një takim Boris Bergant, konsulent kryesor i Unionit Evropian të Transmetimit.

Shkëmbim i frytshëm mendimesh e vlerësimesh për marrëdhëniet Shqipëri-Slloveni gjatë tre dekadave të fundit, por edhe më parë.

Ekzistojnë një sërë burimesh dhe treguesish që konfirmojnë lidhje e bashkëpunim midis dy popujve tanë në fushat e kulturës, gazetarisë, etj.

Boris Bergant prej një periudhe të gjatë mban kontakte bashkëpunimi me Radio Televizionin Shqiptar.

Kremtohet në Slovenj Gradec 76 vjetori i Kombeve të Bashkuara dhe 30 vjetori i Pavarësisë së Sllovenisë

Albanian

U kremtua në Slovenj Gradec 76 vjetori i Kombeve të Bashkuara dhe 30 vjetori i Pavarësisë së Sllovenisë.
 
Ceremonia u zhvillua në Slovenj Gradec, qytet slloven i shpallur Qytet Lajmëtar i Paqes i Kombeve të Bashkuara para 32 viteve. Ndërsa Sllovenia u bë anëtare e OKB-së në vitin 1992.
 
Pjesëmarrësit në ceremoni i përshëndeti Presidenti i Republikës së Sllovenisë Borut Pahor, i cili vuri theksin te multilateralizmi, solidariteti e bashkëpunimi.
 

Ambasada merr pjesë në veprimtarinë ndërkombëtare të bamirësisë ''SILA-IWCL Bazaar''

Albanian

Në datën 16 tetor, Ambasada mori pjesë në veprimtarinë ndërkombëtare të bamirësisë ‘SILA- IWCL Bazaar’ të organizuar nga SILA - International Women's Club Ljubljana

Banka e Sllovenisë kremton 30 vjetorin e krijimit

Albanian

Banka e Sllovenisë kremtoi 30 vjetorin e krijimit të saj. 
 
Krijimi i bankës “Banka Slovenije” daton më 25 qershor 1991, ditën kur Sllovenia u deklarua shtet i pavarur.
 
Ceremoninë e përshëndeti edhe presidenti i Sllovenisë, Borut Pahor. Në këtë ngjarje ishte i pranishëm edhe ambasadori Pëllumb Qazimi

Zhvillohet konferenca ''Think Balkan''

Albanian

Ambasadori Pëllumb Qazimi dhe diplomatja Enxhi Sadaj morën pjesë në konferencën “Think Balkan” të bashkëorganizuar nga Qendra Evropiane për Perspektivë (CEP), Forumi Strategjik i Bledit (BSF) dhe Instituti për Demokraci (IDSCS).
 
Konferenca u përqëndrua në diskutime mbi Presidencën sllovene të Këshillit të BE-së , integrimin e Ballkanit Perëndimor dhe rolin e vendeve të Vishegradit (V4) në këtë proces.
 

Qazimi zhvillon takim me Šešum

Albanian

Intensifikimi i bashkëpunimit ekonomik dypalësh ishte fokusi i takimit të ambasadorit Pëllumb Qazimi dhe Slobodan Šešum, drejtor i përgjithshëm për Diplomacinë Ekonomike dhe Publike në MPJ të Sllovenisë.
 
U diskutua prania e kompanive sllovene dhe shqiptare reciprokisht në të dy vendet, si edhe inkurajimi i investimeve sllovene në Shqipëri. 

Zhvillohet Panairi i 8-të Ndërkombëtar i Mbrojtjes dhe Sigurisë, SOBRA-2021, në Gornja Radgona.

Albanian

U organizua në datat 23-25 shtator, Panairi i 8-të Ndërkombëtar i Mbrojtjes dhe Sigurisë, SOBRA-2021, në Gornja Radgona. 
 
Ambasadori Pëllumb Qazimi vizitoi seksionet e panairit, si dhe zhvilloi bashkëbisedime me drejtues kompanish të industrisë së mbrojtjes e të sigurisë, të cilat kishin prezantuar prodhimet e tyre.

Inagurohet në Lubjanë projekti "Cukrarna"

Albanian

Rafineria e sheqerit e gati dy shekujve më parë dhe që për një kohë të gjatë ka pasur funksione të ndryshme dhe, më së fundi e rënuar, pas një pune tre vjeçare është kthyer në qendër e rëndësishme arti dhe kulture.
 
Projekti nuk ka rëndësi vetëm për Lubjanën dhe Slloveninë por shumë më gjerë. Në inagurimin e këtij projekti të madh, mernin pjesë Presidenti i Asamblesë Kombëtare, Igor Zorčič, Kryetari i Bashkisë Lubjanë, Zoran Janković dhe autoritete të tjerë.
 

Shpërndahen materiale promovuese në kuadër të promovimit të imazhit të Shqipërisë në botë

Albanian

Në kuadër të promovimit të imazhit të Shqipërisë në botë, u prit në Ambasadë Jana Božič, një qytetare sllovene e apasionuar pas kulturës, traditës dhe bukurive të vendit tonë. 
 
Jana ka pasion udhëtimet, por edhe pse ka vizituar një numër të konsiderueshëm shtetesh, prezantimin e saj në klasat e fëmijëve do t’ja kushtojë Shqipërisë, prej mbresave që ka pasi ka vizituar vendin tonë dy herë.
 
Për ta bërë prezantimin e saj sa më interesant dhe të larmishëm Ambasada i erdhi në ndihmë me materiale promovuese nga Shqipëria. 

Pages

Adresa

Ambasada Shqiptare
Tavčarjeva ulica 10
1000 Ljubljana
Slovenia

Tel / Fax

Tel. +38615473650
Fax +38615473652
Nr. emergjence
+38631240760

E-MAIL

embassy.ljubljana@mfa.gov.al

Orari zyrtar

E hënë- E premte
08:00 - 16:00