Përkujtohet 40-vjetori i shembjes së diktaturës në Portugali

Ambasadori Edmond Trako mori pjesë veprimtaritë zyrtare organizuara Pallatin Sao Bento, nga Asamblea Parlamentare dhe Presidenca e Portugalisë, me rastin e përkujtimit 40-vjetorit Revolucionit Karafilave, rrëzoi diktaturën fashiste Salazarit, 25 prill 1974.

 

Kjo datë konsiderohet nga populli portugez si momenti shënoi kthesën e madhe drejt lindjes një Portugalie re, moderne, perëndimore dhe euro-atlantike. Revolucioni i 25 prillit 1974, ishte i pari historinë e njerëzimit, ku ushtarakët u ngritën me armë jo për shkatërruar lirinë, por për vendosur demokracinë. Mbi gjitha, sistemi demokratik u vendos pa derdhur gjak, mbasi tytat e armëve ushtarakëve u vendosën karafila  duke i dhënë kështu edhe emrin figurativ këtij revolucioni paqësor, si Revolucioni i Karafilave.

 

Për festuar këtë datë shënuar historike për demokracinë dhe popullin portugez, Asamblenë Parlamentare merrnin pjesë gjitha autoritetet lartë pushtetit legjislativ, ekzekutiv, gjyqësor, etj, krahas presidentit Komisionit Europian dhe ish-kryeministër i Portugalisë, z. Jose Manuel Barroso, trupit diplomatik i akredituar Lisbonë, përfaqësuesve shoqërisë civile, mediave, etj.

Adresa

Ambasada Shqiptare
Rua Joaquim Antonio Aguiar, Nr.64 4-D
Lisboa 1070-153, Portugal

Tel / Fax

Tel: 00 351 21 38 63 600 / 601 / 602 Fax: 00 351 21 38 78 586

E-MAIL

embassy.lisbon@mfa.gov.al

Orari zyrtar

E hënë- E premte
09:00 - 17:00