Ministri Bushati drejtoi takimin e gjashtë të Këshillit të Stabilizimit dhe Asociimit Shqipëri - BE

12 maj 2014, Ministri i Punëve Jashtme, z. Ditmir Bushati, drejtoi takimin e gjashtë Këshillit Stabilizimit dhe Asociimit Shqipëri – BE. Bashkimi Evropian u përfaqësua nga Zëvendëskryeministri dhe Ministri i Punëve Jashtme i Greqisë, z. Evangelos Venizelos, si përfaqësues i Presidencës greke Këshillit BE-së, dhe Komisioneri për Zgjerimin, z. Štefan Füle. përbërje delegacionit shqiptar ishin dhe Ministrja e Integrimit Evropian, znj. Klajda Gjosha, dhe Kryetarja e Komisionit Integrimit Evropian Kuvendit, znj. Majlinda Bregu.
 
Këshilli i Stabilizimit dhe Asociimit përbën formatin e nivelit lartë dialogut politik Shqipëri-BE. Ai mblidhet një herë vit për bërë një vlerësim përgjithshëm zbatimit MSA-së dhe për shqyrtuar çdo çështje rëndësishme kuadrin e procesit integrimit evropian Shqipërisë.
 
Ky takim i Këshillit Stabilizimit dhe Asociimit shënoi arritjet e Shqipërisë reformat lidhen me procesin e integrimit evropian dhe konfirmoi angazhimin e BE-së për avancimin e Shqipërisë këtë proces.
 
fjalën e tij, Ministri i Punëve Jashtme shprehu besimin se ecuria e reformave fushat kyçe për procesin e integrimit përbën një bazë shëndoshë për vendimin lidhur me statusin e vendit kandidat për Shqipërinë, do merret nga Këshilli i BE-së qershor.
 
Këshilli i Stabilizimit dhe Asociimit vlerësoi përpjekjet e Shqipërisë rrugën e reformave dhe përkushtimin e saj vendosur për përparuar drejt integrimit evropian. Këshilli bëri thirrje për një dialog politik konstruktiv e gjithëpërfshirës midis forcave politike vend, duke e konsideruar atë domosdoshëm për qëndrueshmërinë e reformave. Ndër tjera, Këshilli theksoi rëndësinë e rezultateve konkrete fushat kanë bëjnë me sundimin e ligjit.
 
Për sa i takon kriterit ekonomik, Këshilli i SA vuri dukje rritjen ekonomike vendit, ndonëse modeste, dhe përpjekjet e bëra për ndërtimin e një ekonomie funksionuese tregu. Sipas Këshillit, Shqipëria, përgjithësi, e ka zbatuar mirë Marrëveshjen e Stabilizim-Asociimit, por duhet bëjë shumë përpjekje për sa i përket mbrojtjes drejtave pasurisë intelektuale dhe industriale.
 
Në fund, pas shkëmbimit të pikëpamjeve mbi situatën në Ballkanin Perëndimor, Këshilli vlerësoi rolin konstruktiv të Shqipërisë për stabilitetin në rajon, si dhe bashkimin e qëndrimeve të Shqipërisë me vendimet e BE lidhur me Politikën e Përbashkët të Jashtme dhe të Sigurisë.

Adresa

Ambasada Shqiptare
Rua Joaquim Antonio Aguiar, Nr.64 4-D
Lisboa 1070-153, Portugal

Tel / Fax

Tel: 00 351 21 38 63 600 / 601 / 602 Fax: 00 351 21 38 78 586

E-MAIL

embassy.lisbon@mfa.gov.al

Orari zyrtar

E hënë- E premte
09:00 - 17:00