Konferenca Ndërkombëtare, “Rrugët e së Ardhmes - Demokracia, Kompromisi dhe Zhvillimi”

datat 9 dhe 10 maj 2014, ambasadori Edmond Trako mori pjesë Konferencën e III- Ndërkombëtare “Rrugët e ArdhmesDemokracia, Kompromisi dhe Zhvillimi”. Ky është një aktivitet tashmë tradicional, organizohet çdo vit nën patronazhin ePresidencës Portugalisë dhe Fondacionit Champalimaud.

Këtë vit, fokusi kryesor i kësaj veprimtarie ishte përkujtimi i 40 vjetorit fitores Revolucionit paqësor 25 prillit 1974, i cili rrëzoi sistemin diktatorial Salazarit dhe shënoi ardhjen e demokracisë edhe Portugali.

Konferenca Ndërkombëtare “Rrugët e Ardhmes” është një iniciativë synon zhvillojë një reflektim mbi sfidat kryesore me cilat pritet përballet shoqëria portugeze. këtë vit jubilar, 40 vjetorin e një prej datave shënuara historisë popullit portugez, Presidenca e Republikës synoi ta përkujtojë e nderojë 25 prillin duke ftuar portugezët reflektojnë mbi ardhmen e tyre, mbi rrugët efikase duhet ndjekin, mënyrë mbajnë lart frymën nga e cila u inspiruan për vendosur demokracinë Portugali.

Presidenti i Portugalisë, Prof. Dr. Anibal Cavaco Silva ndër tjera vuri theksin tek rëndësia ka kultura e kompromisit një shoqëri demokratike, kulturë e cila sipas presidentit portugez, predominon shumicën e vendeve BE-së, ndërkohë instalimi i saj Portugali ka ndeshur shumë vështirësi. Ndërkohë, ish-presidenti i Portugalisë (1976-1986), gjenerali Antonio Ramalho Eanes, një nga liderët kryesorë “Revolucionit Karafilave”, fjalën e tij u ndal jo vetëm tek përkujtimi i kësaj date historike, por edhe sfidat e presin Portugalinë për ardhmen.

Në konferencë u mbajtën 15 referate nga politologë, euro deputetë, akademikë, etj. 

Adresa

Ambasada Shqiptare
Rua Joaquim Antonio Aguiar, Nr.64 4-D
Lisboa 1070-153, Portugal

Tel / Fax

Tel: 00 351 21 38 63 600 / 601 / 602 Fax: 00 351 21 38 78 586

E-MAIL

embassy.lisbon@mfa.gov.al

Orari zyrtar

E hënë- E premte
09:00 - 17:00