Ambasadori Trako në Samitin e III Ndërkombëtar të Lisbonës: Trekëndëshi Strategjik: Amerika Latine – Europa – Afrika

dt.7-8 prill 2014, ambasadori Edmond Trako mori pjesë Samitin e III-të Ndërkombëtar Lisbonës, titulluar: ”Trekëndëshi Strategjik: Amerika Latine -Evropa - Afrika”. Duke filluar nga viti 2012, ky samit organizohet tradicionalisht nga Instituti latin-amerikan për zhvillim (IPDAL), bashkëpunim me institucione tjera nacionale dhe ndërkombëtare
 
Qeveria portugeze u përfaqësua këtë samit nga nga Ministri i Ambientit, Territorit dhe Energjisë, z. Jorge Moreira da Silva, Sekretari i Shtetit për Komunitetet Portugeze, z. Jose Cesario, Sekretarja e Përgjithshme e MPJ, amb. Ana Martinho, drejtues AICEP dhe Institutit Camoes etj. Morën pjesë gjithashtu, përfaqësues Parlamentit Europian, Komisionit Europian, përfaqësues biznesit si dhe Trupi Diplomatik i akredituar Lisbonë.
 
Qëllimi kryesor i këtij aktiviteti ishte prezantimi i projekteve dhe ideve reja krijuese për forcimin e procesit integrues interkontinental dhe rajonal, bashkëpunimit ekonomiko-tregtar e kulturor, këtë trekëndësh mbart brenda tij hapësirën Atlantike me rëndësi strategjike për sotmen dhe për ardhmen.
 
Nëpërmjet integrimit sa më efikas tre komponentëve këtij trekëndëshi, synohet forcohen lidhjet ndërmjet shteteve dhe rajoneve për krijuar një treg me dimensione relevante, konkurrues dhe ekuilibruar. Gjithashtu u mor vendimi Samitin e ardhshëm merret konsideratë përfshirja konceptin e Sistemit Strategjik Atlantikut edhe Amerika Veriore. Ky propozim u argumentua me faktin , pa u bërë ky riorganizim Sistemi Strategjik Atlantik i krijuar gati 10 vjet më parë, nuk do mundë jetë më aksi kryesor për zhvillimin e ekonomisë dhe sigurisë nivel botëror. Për realizimin e këtij procesi rinovues sistemit, një rol rëndësishëm kanë dy vendet e gadishullit Iberik, Spanja dhe Portugalia.
 
Gjatë dy ditëve të punimeve të këtij samiti u mbajtën 60 kumtesa dhe referime nga pjesëmarrësit. Në ditën e dytë të punimeve të këtij samiti, një panel i veçantë u la për mesazhet që u transmetuan nga tre Dekanët e Trupit Diplomatik për Amerikën Latine, Europën dhe Afrikën. 
 
Në emër të ambasadorëve të Evropës dhe në funksionin e Dekanit të këtij grupi, referati u mbajt nga ambasadori Edmond Trako. 

Adresa

Ambasada Shqiptare
Rua Joaquim Antonio Aguiar, Nr.64 4-D
Lisboa 1070-153, Portugal

Tel / Fax

Tel: 00 351 21 38 63 600 / 601 / 602 Fax: 00 351 21 38 78 586

E-MAIL

embassy.lisbon@mfa.gov.al

Orari zyrtar

E hënë- E premte
09:00 - 17:00