Ambasadori Trako merr pjesë në inaugurimin e ekspozitës së artistit shqiptar Saimir Strati në Portugali.

Nga data 19-22 shkurt 2014 qytetin Ponte de Soru zhvillua Festivali tradicional artistik-kulturor ndërkombëtar i titulluar; “7 Diej dhe 7 Hëna”, i organizuar nga Shoqata Kulturore mban njëjtin emër, si dhe nga Qendra Kulturore e Qytetit Ponte de Sor, nën patronazhin e Qeverisë lokale dhe Ambasadës Shqiptare Lisbonë.

 

Duke filluar nga viti 1993, ky Festival zhvillohet tradicionalisht vende ndryshme rajonit Mesdheut, kuadrin e një projekti ndërkombëtar artistik-kulturor,  ku marrin pjesë 13 vende luso-mesdhetare,   cilat bëjnë pjesë këtë rrjet kulturor. Këtë vit ishte ftuar për marrë pjesë edhe piktori shqiptar Saimir Strati, i regjistruar 7 herë Librin e Rekordeve BotëroreGuinness”, për veprat e tij artistike mozaikë përmasave gjigande, cilat ai i ka realizuar me materiale ndryshme si kristale, gozhdë, tapa shishesh, penela, guaska deti etj.

 

Ceremonia e hapjes këtij aktiviteti u zhvillua ambientet e Bashkisë Qytetit Ponte de Sor, gjatë cilit u prezantimi i artistit shqiptar Saimir Strati si dhe u diskutua mbi zhvillimin e këtij festivali edhe Shqipëri. këtë takim morën pjesë Kryetari i Bashkisë Qytetit z. Hugo Perreira Hilario, Kryetari i Parlamentit lokal, Presidenti i Shoqatës Sete Sois - Sete Luas, ambasadori Edmond Trako dhe drejtues qendrës kulturore Ponte de Sor.

 

Në vijim Piktori Saimir Strati hapi një ekspozitë pikture me rreth 30 vepra personale titulluar  “7 Yjet”. njëjtën kohë ai prezantoi këtë Festival një pjesë njërit prej mozaikëve tij me tapa shishesh, i cili është regjistruar Librin e Rekordeve BotëroreGuinness”, duke e punuar mozaikun ambientet e festivalit bashkë me artistë rinj portugezë kanë treguar shumë interes për njohjen nga afër me teknikën artistike aplikohet prej tij këto lloj veprash, tashmë njihen mbarë botën. Nëpërmjet kësaj ekspozite, artisti Saimir Strati njohu artistët portugezë dhe publikun vendas me artin dhe gjuhën shqipe, duke ju bërë jehonë nëpërmjet veprës tij edhe historisë e kulturës shqiptare, si dhe ndryshimeve kanë ndodhur Shqipëri gjatë dekadave fundit.


Adresa

Ambasada Shqiptare
Rua Joaquim Antonio Aguiar, Nr.64 4-D
Lisboa 1070-153, Portugal

Tel / Fax

Tel: 00 351 21 38 63 600 / 601 / 602 Fax: 00 351 21 38 78 586

E-MAIL

embassy.lisbon@mfa.gov.al

Orari zyrtar

E hënë- E premte
09:00 - 17:00