Ministri i Ekonomisë Arben Ahmetaj në Budapest në takimin e Ministrave të Ekonomisë të vendeve anëtare të CEI dhe Vishegradit 4. 23-24 Shtator 2013

datat 23-24 Shtator 2013 u zhvillua Budapest, takimi i Ministrave Ekonomisë vëndeve anëtare CEI-t dhe Vishegrad 4 (V4). këtë takim mori pjesë dhe Ministri i Zhvillimit Ekonomik, Tregëtisë dhe Sipërmarrjes Republikës Shqipërisë, z.Arben AHMETAJ. Ky takim u zhvillua kuadrin e aktiviteteve këtyre nismave, presidencën e cilave e kryeson  Hungaria.

kuadrin e këtij takimi u zhvilluan dhe takime dypalëshe me Ministrin e Ekonomisë z. Milaly VARGA, Sekretarin e Shtetit për  Zhvillimin Ekonomik dhe Marrëdhëniet me Jashtë dhe Kryetar i Komisionit Përbashkëk për Bashkëpunimin Ekonomik për palën hungareze, Peter SZIJJARTO dhe përfaqësuesit e disa prej kompanive fuqishme  hungareze.

Ministri  i Ekonomisë z. Mihaly VARGA, pasi uroi  z. AHMETAJ për detyrën e re,  bëri një përshkrim marrëdhënieve shumë mira Hungaria ka me Shqipërinë. Ai i bëri ditur z. AHMETAJ interesimin e madh Hungaria ka ndaj vëndeve Ballkanit Perëndimor dhe mënyrë veçantë  ndaj Shqipërisë,  duke e konsideruar atë jo si një treg 3 por 7 milionësh. Ai siguroi z. AHMETAJ se qeveria hungareze është e interesuar  për bashkëpunimin e gjërë mes dy vëndeve kuadrin politik dhe ekonomik, duke qënë avokati i mirë përpjekjet e Shqipërisë për integrimin BE. Z. VARGA kërkoi një angazhim dyanshëm për zhvillimin e mëtejshëm marrëdhënieve fushën ekonomike, për ecur paralel me ato politike.

Z.AHMETAJ, i cili shoqërohej nga Ambasadorja e Republikës Shqipërisë znj. Mira Hoxha, falenderoi z. VARGA për takimin dhe i bëri ditur profilin e ri Ministrisë Ekonomisë, Tregëtisë dhe Sipërmarrjes. Ai shprehu interesimin e qeverisë shqiptare dhe veçanërisht kësaj ministrie për zhvilluar tej bashkëpunimin ekonomik me Hungarinë.

takimin me z. Peter SZIJJARTO u diskutua konkretisht rreth bashkëpunimit shkëlqyer ndërmjet dy vëndeve. Hungaria, theksoi z. SZIJJARTO ka mbështetur fillim proceset integruese Shqipërisë BE dhe duam mbetemi avokatët tuaj mirë Bruksel.

Si Sekretar i Shtetit për  Zhvillimin Ekonomik dhe Marrëdhëniet me Jashtë dhe Kryetar i Komisionit Përbashkëk për Bashkëpunimin Ekonomik për palën hungareze, ai bëri një përshkrim marrëveshjeve nënshkruara gjatë takimit Sesionit parë Komisionit Përbashkët Ndërqeveritar Shqipëri –Hungari.

Ndër tjera z. SZIJJARTO përmendi interesimin e biznesit hungarez, sidoms fushën e menaxhimit energjisë elektrike, transportit hekurudhor, infrastrukturës, shëndetësisë, turizmit, privatizimeve, etj.

Ai përmendi interesimin e kompanisë MOL për privatizimin e Albpetrolit, kompanisë MVMpër pjesëmarrjen projektin e tubacionit Manastir, Elbasan, kompanisë farmaceutike Richter, “Projektit Ndërkombëtar i Ëater Cluster”, etj.

Z.AHMETAJ pasi falenderoi z. SZIJJARTO për mbështetjen Hungaria i ka dhënë dhe vazhdon t’i japë Shqipërisë, theksoi dëshirën për konkretizimininvestimeve hungareze Shqipëri. Ne synojmë futjen e 4-5 kompanive hungareze  Shqipëri gjatë vitit 2014 dhe për këtë duhet    shpeshtojmë shkëmbimininformacioneve  dhe vizitave dypalëshe.

Z.AHMETAJ kërkoi nga z.  SZIJJARTO përgatitjen për mbledhjen e Sesionit Dytë   Komisionit Përbashkëk për Bashkëpunimin Ekonomik Tiranë, mundësisht dhjetor ose janar vitit 2014. Pala shqiptare do caktojë dy data mundëshme për mbledhjen e komisionit dhe procedurat për caktimin e kryetarit ri tij, do jetë Ministri i Ekonomisë.

Qëllimi i Ministrisë Ekonomisë është bashkëpunimi i suksesshëm duke futur modele reja bashkëpunimi dypalësh. Me porosi Kryeministrit, vijoi z. AHMETAJ, shpejti ne do kijojmë Komitetin për Zhvillimin Ekonomik. Ai premtoi se do t’i jepte  shtysë gjitha mundësive mundëshme për bashkëpunimin me Hungarinë. Materializimi i miqësisë fushën ekonomike është shumë i rëndësishëm dhe  mundësitë për këtë janë shumta.

Portet shqiptare janë pozicion gjeografik shumë favorshëm. Me fillimin e projektit TAP hapen mundësitë nga Shqipëria  materializohen degëzimet Kosovë, Mal zi, etj.

Z.AHMETAJ bëri ditur se kompanitë hungareze nuk kanë  informacionin e nevojshëm rreth tregut shqiptar. Ai vijoi tej se AIDA Shqipëri dhe HITA Hungari duhet baskëpunojnë shumë tepër për shkëmbimin e informacioneve ndërsjellta. këtë konteks ai i sugjeroi z.  SZIJJARTO mundësinë e hapjes pozicionit atasheut tregëtar hungarez Shqipëri.

Z.AHMETAJ zhvilloi takime me disa përfaqësues kompanive operojnë Hungari. Gjatë gjithë vizitës  Budapest, Ministri Ahmetaj u shoqërua nga Ambasadorja Hoxha.

Adresa

Ambasada Shqiptare
Budapest 1062;
Andrassy ut 132; 2/3, Hungary

Tel / Fax

Tel: +3613361098
Cel: +36 30 201 3676
Fax. +3613361098
Numri i emergjencave +36 30 201 3676

E-MAIL

embassy.budapest@mfa.gov.al

Orari zyrtar

E hënë- E enjte: 8:30-17:00
E premte: 8:30-14:30

Shërbimi konsullor
E hënë - E premte: 10:00-12:00