Marrëdheniet dypalëshe

Marredheniet dy palëshë Shqipëri-Hungari:

Marrëdhëniet diplomatike me Hungarinë, janë vendosur mars 1922, (ne nivel te Ngarkuari me Pune), ndërsa 31 maj 1922, paraqiten kredencialet e para.

Ndërmjet Shqipërisë dhe Hungarisë ekzistojnë marrëdhënie shumë mira politike. dyja palët kanë patur vullnet për intensifikimin e mëtejshëm dialogut politik, nëpërmjet realizimit vizitave gjitha nivelet, përfshirë vizitat nivelet larta, si një kontribut i rëndësishëm për forcimin e marrëdhënieve mes dy popujve e vendeve dhe intensifikimin e mëtejshëm bashkëpunimit fushat me interes reciprok.

Hungaria është një prej vendeve para antare BE-së ratifikuan MSA mes BE-së dhe Shqipërisë. Parlamenti hungarez e ratifikoi MSA-në datën 23.04.2007 me unanimitet, dhe datën 31 maj 2007, ajo depozitoi instrumentat e ratifikimit Bruksel.Hungaria mbështet hyrjen e Shqipërisë BE.

Vlerësohet tradita e hershme dhe shumë e mirë e miqësisë dhe bashkëpunimit mes dy popujve dhe vendeve tona.

 

Konsultimet diplomatike Shqipëri - Hungari

Në kuadër të konsultimeve diplomatike mes Shqipërisë dhe Hungarisë, Drejtoresha e Drejtorisë së Përgjithshme për Çështjet Politike dhe Strategjike në MEPJ, znj. Mimoza Halimi, u takua me Sekretarin e Shtetit për Çështjet e BE pranë Zyrës së Kryeministrit, z. Szabolcs Takacs, me z. Péter Sztáray, Sekretar Shteti për Politikat e Sigurisë në MPJT, dhe me z. István Balogh, Drejtor i Përgjithshëm për Politikat e Sigurisë. Përveç shkëmbimit të pikëpamjeve mbi zhvillimet aktuale në Evropë, bashkëbiseduesit hungarezë rikonfirmuan mbështetjen e palëkundur të Hungarisë për avancimin e Shqipërisë drejt integrimit në Bashkimin Evropian. Gjatë konsultimeve palët konstatuan se marrëdhëniet politike janë të shkëlqyera dhe se marrëdhëniet ekonomike mes dy vendeve po zhvillohen me trend pozitiv. Megjithatë, ka potencial të pashfrytëzuar në shumë sektorë – turizëm, bujqësi, energjetikë, mbrojtje e mjedisit, etj., për të cilat do të vijohet të punohet me këmbëngulje nga të dyja palët.

 

B – Vizitat Dypalëshe

 

1999

-Ministri i Jashtëm hungarez Janosh Martonji viziton vendin tonë ( 16-17 qershor 1999) Gjatë vizitës u nënshkrua Protokolli i Bashkëpunimit mes dy MPJ-ve

-Vizitë vendin tonë e Kryeministrit hungarez Viktor Orban (30 gusht 1999) dy palët nivelin e kryeministrave ranë dakort për bashkëpunim ngushtë dhe përkrahje ndersjelltë çështjet ballkanike (Kosova dhe Vojvodina).

-Sekretari i Shtetit për Mbrojtjen i Hungarise Janosh Homoki kryen vizitë vendin tonë (9 dhjetor 1999). Sjell ndihma për ushtrinë shqiptare.

-Vizita e Sekretarit Shtetit për Integrimin Euroatlantik Maqo Lakrori (19-21 janar 1999) Shkëmbim përvoje për integrimin euroatlantik.

-Vizita e Ministrit Rendit Petro Koçi Budapest (shkurt 1999) U nënshkrua marrëveshja për luften kundër terrorizmit dhe krimit te organizuar.

-Ministri i Jashtëm Paskal Milo viziton Budapestin kuadrin e një takimi Këshillit Ministrave te Këshillit Europes.( maj 1999 )

-Kryeministri Pandeli Majko kuadrin e një takimi NATO-s, zhvilloi bisedime me kryeministrin hungarez Viktor Orban.

    

 2000

-Presidenti i Republikës, Rexhep Meidani, kryen një vizitë Hungari  (14-16 shkurt 2000)

-Takim i Kryeministrit Ilir Meta me Kryeministrin hungarez Viktor Orban, mars 2000 Kryeministri i Republikës Shqipërisë Ilir Meta zhvilloi bisedime me homologun e tij hungarez Viktor Orban, cilat u përqëndruan kryesisht marrëdhëniet dypalëshe.

 

2001

-Vizitë e Ministrit Rendit Publik Ilir Gjoni Hungari (12-14 dhjetor 2001)

-Vizitë e delegacionit te Komisionit Jashtëm parlamentar hungarez kryesuar nga Kryetari i këtij Komisioni Istvan Szent - Ivaniji. (2-3 Tetor 2001)      

 

 2003

-Vizita e Presidentit tëHungarise, Ferenc MADL, Tiranë,  mars 2005. 

 

2004

-Vizita 3 – 5 shkurt 2004, Budapest, Kryetari i Kuvendit te Shqiperise, Servet Pellumbi

-Vizita e zv.ministrit tëjashtëm, Luan Hajdaraga,  Budapest, 19 – 20 shkurt.

 

2005

-Presidenti Moisiu dhe homologu i tij hungarez, Madl, më 30-31 mars 2005, me rastin e vizitës së Presidentit hungarez në Shqipëri.

 

2006

-Presidenti i Republikës, Moisiu, 14-15 qershor 2006, një vizitë zyrtare në Budapest me ftesë të homologut të tij hungarez. 

-Kryeministri hungarez, Ferenc Gyurczany, zhvilloi një vizitë zyrtare në Tiranë, më 23 nëntor 2006.

-Kryetarja e Parlamentit hungarez, z. Katalin Szili, zhvilloi një vizitë zyrtare në Tiranë, më 30 nëntor – 1 dhjetor 2006, me ftesë të Kryetares së Parlamentit, Jozefina Topalli.

 

2007

-Kryetarja e Kuvendit, Jozefina Topalli, 11-13 qershor 2007, vizitë zyrtare Budapest.

-MPJ  Besnik Mustafaj, vizite zyrtare në  Budapest, 28 shkurt – 1 mars 2007

-Ministri i Brendshëm, Bujar Nishani, vizitoi Budapestin në 26 - 27 prill 2007 

-Ministri i Drejtësisë,  Aldo Bumçi, vizitoi Budapestin në datat 2-3 mars 2007

-Vizita e Ministres së Jashtme hungareze, Kinga Goncz, në Tiranë nëntor 2007

-Vizita e Ministrit të Mbrojtjes, Fatmir Mediu, në Budapest dhjetor 2007

-Vizita në Tiranë e një delegacioni Komitetit parlamentar të Çështjeve të Sigurisë Kombëtare dhe nga ai i Mbrojtjes, 20-22 nëntor 2007

-Vizitë e përfaqësuesve të Kom.parl. të Çështjeve Europiane të Parl. hungarez në Tiranë, nëntor 2007

 

2008

-Vizita e Kryeministri të Republikës së Shqipërisë, Sali Berisha,  3-4 mars 2008

-Vizita e Ministrit të Shëndetësisë, Nard Ndoka 10-11 janar 2008

-Vizita e Ministres së Integrimit, Majlinda Bregu, 29-30 janar 2008 

-Vizita e Kryetarit të Bashkisë së Budapestit, Gabor Demszki,  Tiranë 2-4 mars 2008

-Vizita e Shefit të Shtabit të Mbrojtjes i Ushtrisë Hungareze, Gjen. András Havril, më 20 maj 2008, në Tiranë

-Vizita e Kryetarjes së Kuvendit, Jozefina Topalli 24 shtator 2008

-Vizita e Ministrit të Mbrojtjes, Gazmend Oketa, 09-11tetor 2008

 

2009

-Vizita e Ministrit të Punëve të Jashtme, Lulzim Basha, 9-10 shkurt 2009

-Vizita e Presidentit, Bamir Topi,më 27 qershor 2009 (Rënia e perdes së hekurt)

-Vizita e Kryetares së Kuvendit, Jozefina Topalli, më 18 shtator, 2009

-Vizita e Zv.kryeministrit dhe MPJ, Ilir Meta 06-07 tetor 2009

-Vizita zyrtare e presidentit hungarez, László Solyom, Tiranë 30-31 tetor 2009.

 

2010

-Vizita zyrtare e MPJ të Hungarisë, Peter Balazs, në Tiranë, 26 mars 2010.

 

2011

-Vizita zyrtare e MPJ, z.Edmond Haxhinasto në Budapest në mars të vitit 2011.

 

2012

-Vizita e Kryeministrit Sali Berisha, në Budapest, në 18-20 mars 2012

-Vizita e KM Orban në 29-29 nëntor 2012, me rastin e 100 vjetorit të shpalljes së pavarësisë. KM Orban ka zhvilluar gjatë kësaj kohe edhe një vizitë dypalëshe me homologun e tij.

 

2014

-Vizita e Ministrit Arben  Ahmetaj në Budapest, 16 korrik 2014.--Vizita e MPJ dhe Tregtisë, Peter Syijjarto ne Tiranë, 10 dhjetor 2014

 

 

Ambasadorët e Shqipërisë në Hungari

 

Emri Mbiemri

Në detyrë

Perfaqësimi

Nik Pema                   

1923-1925

Konsull

Tuk Jakova  

1947-1949

I dërguar 

Petro Papi                  

1949-1952

I dërguar 

Musin Kroi                

1952-1954

I dërguar 

Piro Koci                    

1954-1956

Ambasador

Bato Karafili              

1956-1958

Ambasador

Edip Cuci                  

1958-1961                                    

Ambasador

Lutfi Mehmeti            

1961-1963

I ngarkuar me punë 

Jovan Andoni            

1963-1965

I ngarkuar me punë 

Dhori Samsuri           

1965-1967

I ngarkuar me punë 

Latif Shehu                

1967-1971

I ngarkuar me punë 

Nexhmedin Luari       

1971-1974

I ngarkuar me punë 

Dhimitër Stamo         

1973-1975

I ngarkuar me punë  

Jani Polena                

1976-1984

I ngarkuar me punë

Shpetim Çaushi         

1984-1986

I ngarkuar me punë

Clirim Muzha             

1986-1990

I ngarkuar me punë

Jani Polena                  

1990-1992

Ambasador

Lisjen Bashkurti        

1992-1993

Ambasador

Roland Bimo              

1994-1997

Ambasador

Perparim Dervishi      

1997-1998

Ambasador

Adhurim Resuli          

1998-2002

Ambasador

Eduard Sulo              

2002-2006

Ambasador

Florian Nova              

2006-2010

Ambasador

Mira Hoxha               

2011-2015

Ambasador

Ambasadorët e Hungarisë në Shqipëri

Emri Mbiemri

Në detyrë

Përfaqësimi

Nemes Albert

1922-1927

I dërguar

Hory András

1927-1933

I dërguar

Villani Frigyes

1934-1941

I dërguar

Szántó Zoltán

1947-1949

I dërguar

Szeri Lénárd

1949-1949

I dërguar

Bojti János

1950-1952

I dërguar

Kurimszky Sándor

1952-1953

I dërguar

Zsatkulák Nándor

1953

I dërguar

Zsatkulák Nándor

1954-1961

Ambasador

Bán István

1961-1962

I ngarkuar me punë 

Bebők Gábor

1962-1962

I ngarkuar me punë 

Forgács Egon

1962-1965

I ngarkuar me punë 

Mátrai Pál

1965-1969

I ngarkuar me punë 

Kádár Kálmán

1969-1970

I ngarkuar me punë 

Bitta István

1970-1973

I ngarkuar me punë 

Sztankó Pál

1973-1978

I ngarkuar me punë 

Dragon Ferenc

1978-1982

I ngarkuar me punë 

Kádár István

1982-1987

I ngarkuar me punë 

Kriston Károly

1987-1989

I ngarkuar me punë 

Kornidesz Mihály, dr.

1989-1990

Ambasador

Póka Ferenc, dr.

1990-1995

Ambasador

Bognár István

1995-1999

Ambasador

Mészáros Sándor, dr.

1999-2003

Ambasador

Szabó Sándor

2003-2007

Ambasador

Molnári Sándor

2007-2011

Ambasador

Huszár János, dr.

2011-2014

Ambasador

Heizer Antal

2014-

Ambasador

 

 

 

 

        1443/44-1448/56- Aleancë midis Gjergj Kastrioti Skenderbeut dhe Janosh   Huniadit

1.    Mars 1922- Vendosja e marrëdhënieve diplomatike Shqipëri-Hungari

2.    31 Maj 1922- Paraqitja e parë e Kredencialeve

3.    27 Prill 1931-Martesa e Mbretit Zog me Konteshen Hungareze, Geraldine Apony

4.    17 Dhjetor 2012-Me propozim Hungarisë, 5 shtatori shpallet Dita Ndërkombëtare e bamirësisë nderim Nënë Terezës, nga OKB

5.    28 Dhjetor 2012-Vizita e Kryeministrit Orban ne Festimet e 100 Vjetorit te Pavarësise

 

 1. Korrik 1992-Marrëveshje midis Qeverisë Republikës Shqipërisë dhe Qeverisë Republikës Hungarisë për eleminimin e taksimit dyfishtë dhe ardhurave mbi kapitalin.
 2. 6.12.1995-Protokoll ndërmjet Qeverisë Republikës Shqipërisë dhe Qeverisë Republikës Hungarisë lidhje me shkëmbimin e instrumentave ratifikimit marrveshjes për heqjen e taksimit dyfishtë për tatimin mbi ardhurat dhe mbi kapitalin, nënshkruar ndërmjet Qeverisë Republikës Shqipërisë dhe Republikës Hungarisë, hyrë fuqi , filloi veprimin 1.1.1996.
 3. 31 gusht 1991-Marrëveshje për heqjen e vizave nga mbajtësit e pasaportave shërbimit dhe diplomatike ndërmjet Qeverisë Republikës Shqipërisë dhe Qeverisë Republikës Hungarisë.
 4. 1992-Program për bashkëpunimin shkencor, arsimor dhe kulturor ndërmjet Qeverisë Republikës Shqipërisë dhe Qeverisë Republikës Hungarisë për vitet 1992-1993, hyrë fuqi datën e nënshkrimit.
 5. 24.01.1996-Marrëveshje ndërmjet Qeverisë Republikës Shqipërisë dhe Qeverisë Republikës Hungarisë për transportin ndërkombëtar udhëtarëve dhe mallravehyrë fuqi 2.9.1996
 6. 24.01.1996-Marrëveshje ndërmjet Qeverisë Republikës Shqipërisë dhe Qeverisë Republikës Hungarisë për nxitjen dhe mbrojtjen e investimeve,  hyrë fuqi 1.4.1998.

7.    Shkurt 1999- firmosja e marrëveshjes kundër terrorizmit dhe krimit organizuar

8.    16 Qershor 1999- Nënshkrimi i Protokollit Bashkëpunimit mes dy MPJ

9.    30 Gusht 1999- Majko-Orban, ranë dakort për

përkrahje e ndërsjelltë për Kosovën dhe Vojvodinën

 1.  09.12.1999-Marrëveshje ndërmjet Ministrisë Mbrojtjes Republikës Shqipërisë dhe Ministrisë Mbrojtjes Hungarisë mbi programin e asistencës humanitare Shqipëri.
 2. 1999-Protokoll bashkëpunimi ndërmjet Ministrisë Punëve Jashtme Republikës Shqipërisë dhe Ministrisë Punëve Jashtme Republikës Hungarisë, hyrë fuqi datën e nënshkrimit.
 3. 12.2.1999-Marrëveshje ndërmjet Qeverisë Republikës Shqipërisë dhe Qeverisë Republikës Hungarisë mbi bashkëpunimin fushën kundër terrorizmit, trafikut drogës dhe krimit organizuar, hyri fuqi 24.08.1999.
 4. 16.12. 2003-Marrëveshje për riskedulimin e borxhit ndërmjet Qeverisë Republikës Shqipërisë dhe Qeverisë Republikës Hungarisë.
 5. 2004-Memorandumi mirëkuptimi fushën e integrimit evropian me Hungarinë.
 6. 15.06. 2006-Memorandum mirëkuptimi ndërmjet Ministrisë Ekonomisë, Tregtisë dhe Energjitikës dhe Ministrisë Ekonomisë dhe Transportit Republikës Hungarisë, hyrë fuqi datën e nënshkrimit.
 7. 28.02.2007-Protokoll për bashkëpunimin ndërmjet Drejtorisë Përgjithshme Doganave Republikës Shqipërisë dhe Rojës Doganave dhe Financave Republikës Hungarisë, hyri fuqi datën e nënshkrimit.
 8. 2007-Marrëveshje me shkëmbim notash për disa ndryshime nëMarrëveshjen ndërmjet Qeverisë Republikës Shqipërisë dhe Qeverise Repulikës Hungarisë për transportin ndërkombëtar udhëtarëve dhe mallrave. Ndryshimet kanë hyrë fuqi 19 tetor 2007.
 9. 04.03.2008-Marrëveshje ndërmjet Ministrisë Arsimit dhe Shkencës Republikës Shqipërisë dhe Ministrisë Arsimit dhe Kulturës Republikës Hungarisë për bashkëpunimin fushën e arsimit, shkencës dhe kulturës për vitin 2008-2010, hyrë fuqi datën e nënshkrimit.

19. Protokolli ndërmjet Këshillit Ministrave Republikës Shqipërisë dhe Qeverisë Republikës Hungarisë për zbatimin  e marrëveshjes mes Republikës Shqipërisë dhe Komunitetit Europian për ripranimin e personave me qëndrim paautorizuar, nënshkruar Luksemburg, 14 prill 2005, nënshkruar 30 tetor 2009, hyrë fuqi 16.04.2010.

20. 26.03.2010-Protokolli i bashkëpunimit ndërmjet Ministrisë Punëve   Jashtme Republikës Shqipërisë dhe Ministrisë Punëve Jashtme Republikës Hungarisë, hyrë fuqi datën e nënshkrimit.

21.26.3.2010Marrëveshje për bashkëpunimin ekonomik ndërmjet Këshillit Ministrave Republikës Shqipërisë dhe Qeverisë Republikës Hungarisë .

22. 20.10.2010Marrëveshje teknike ndërmejt Ministrisë Mbrojtjes Republikës Shqipërisë dhe Ministrisë Mbrojtjes Republikës hungarisë lidhur me bashkëpunimin  dhe mbështetjen e ndërsjelle ISAF dhe hyri ne fuqi datën 20.10.2010.

23.26.03.2010-Marrëveshja për Bashkëpunimin Ekonomik ndërmjet Këshillit Ministrave Republikës Shqipërisë dhe Qeverisë Republikës Hungarisë,  hyrë fuqi datën 19.03.2011.

Adresa

Ambasada Shqiptare
Budapest 1062;
Andrassy ut 132; 2/3, Hungary

Tel / Fax

Tel: +3613361098
Cel: +36 30 201 3676
Fax. +3613361098
Numri i emergjencave +36 30 201 3676

E-MAIL

embassy.budapest@mfa.gov.al

Orari zyrtar

E henë- E enjte: 8:30-17
E premte: 8:30-14:30
Sherbimi konsullor
E henë - E premte 10-12