Konferenca e Parë Ndërkombëtare “Shqiptarët dhe Hungarezët”, Budapest 26 - 27 maj 2014.

Ambasada e RShqipërisë bashkëpunim me  Programin Albanian Studies Universitetin Shtetëror Eötvös Loránd (ELTE) Budapest, me Ministrinë e Arsimit Republikës Shqipërisë, Ministrinë e Diasporës Republikës Kosovës, Universitetin Shtetëror Tiranës dhe Elbasanit, Ambasadën e Republikës Kosovës dhe Departamentin e Studimeve Shqiptare Universitetin ELTE, organizuan Konferencën e Parë Ndërkombëtare me titull “Albanians and Hungarians: Historical Similarities and Differences in Centuries and the Contribution of Their Diasporas in Their Mutual Recognition”  (Shqiptarët dhe hungarezët: Ngjashmëri dhe ndyshime historike shekuj dhe kontributi i diasporës tyre njohjen e ndërsjellë).

Prof. Gabor Erdody, Prorector i Universitetit ELTE vlerësoi bashkëpunimin me Ambasadën e Republikës Shqipërisë dhe aktivitetet e përbashkëta janë zhviluar. Duke vlerësuar  figurat e shquara albanologjisë hungareze si Nopcsa, Thalloczi, Andrassi, Schuetz e deri te Degovics, z. Erdody vlerësoi dhe vizitën e fundit Ministrit Diasporës Kosovës dhe ndihmën konkrete ai ofroi për Departamentin e albanologjisë. Barna shprehu optimizmin e tij se gjuha shqipe do zgjerohet tej do ketë vendin e saj merituar këtë universitet.

Ambasadorja e Republikës Shqipërisë Budapest znj. Mira Hoxha vlerësoi këtë Konferencë Ndërkombëtare shkencore si e para  organizohet historinë 92-vjeçare marrëdhënieve dypalëshe. Dimensioni i gjërë i kësaj konference do shërbejë si gur themeli për konfirmimin e këtyre marrëdhënieve nivel akademik, ndaj lejoni falenderoj mënyrë veçantë gjithë lektorët pjesëmarës nga 12 shtete, për  kontributin e çmuar realizimin e kësaj konference, vijoi znj. Hoxha.

Duke u ndalur historinë e marrëdhënieve gati shekullore ndërmjet Shqipërisë dhe Hungarisë ajo theksoi se ato kanë patur ulje ngritjet e tyre, por asnjëherë nuk janë ndërprerëAleancat tona janë rrënjosura dashurinë për lirinë, luftërat për pavarësinë kombëtare dhe fushatat historike udhëhequra nga Skënderbeu e Janos Hunyadi kundër Perandorisë Osmane. Këto janë themelet cilat mbështetet mirënjohja dhe respekti mes dy vendeve. Mbi këtë kaluar përbashkët kemi përcaktuar tashmen dhe kemi hartuar një rrugë qartë për vendet tona. Kjo rrugë na çon drejt bashkëpunimit, bazuar vlerat tona përbashkëta. E themi me bindje plotë se marrëdhëniet ndërmjet dy vëndeve tona janë shkëlqyera.

Duke u ndalur marrëdhëniet aktuale ajo theksoi se Hungaria ka mbështetur Shqipërinë pa rezerva proceset euro-atlantike. Ajo mbështeti hyrjen e Shqipërisë NATO, duke qënë shteti i parë ratifikoi rezolutën e aderimitHungaria mbështet anëtarësimin e Shqipërisë BE me veprime konkrete, ndaj me drejtë e quajmë si avokaten tonë mirë BE.

Marrëdhëniet ndërmjet dy vëndeve kanë patur rritje cilësore, ndaj sot ne po eksplorojmë forma reja bashkëpunimi. Znj. Hoxha ftoi historianët për argumentimin e rolit dhe kontributit Gjergj dhe Simon Sinës ndërtimin e Urës Szechenyit dhe Akademisë Shkencave hungareze. Këto studime do jenë një vlerë e shtuar këto marrëdhënie.

konference mbajtën fjalën gjithashtu z. Atila Pinter, Drejtor i Përgjithshëm i Ballkanit Perëndimor MPJ, z. Liman Varoshi, Rektor i Universitetit ë Elbasanit, znj. Valentina Duka, emër Universitetit Tiranës, znj. Zsuzsanna Milko, Drejtore e Arkivit Kombëtar hungarez, z. Gjet Ndoj, Drejtor i Arkivit Qëndror Shqipërisë dhe z. Tunde Zsekely, emër librarisë Universitetit.

Gjatë këtyre ditëve u zhvilluan takime dypalëshë ndërmjet përfaqësuesve institucioneve.

Drejtori i Arkivit Kombëtar z. Gjet Ndoj zhvilloi një vizitë ambasadën tonë. Ndër tjera ambasadorja znj. Hoxha e njohu z. Ndoj me nismën kemi ndërmarë për përkujtimin e 5 shtatorit, Ditës Ndërkombëtare Bamirësisë. kuadrin e kësaj nisme, këtë vit  do përurojmë statujën e Nënë Teresës Budapest dhe bashkëpunim me autoritetet hungareze do realizojme nxjerrjen treg pullës me portretinNënë Terezës. Ajo i kërkoi z. Ndoj kontributin e tij  për nxjerrjen tregun shqiptar pullës përkujtim  5 shtatorit, me portretin e Nënë Terezës.

Gjatë zhvillimit punimeve kësaj konference u ekspozua vepra e Marin Barletit “Skenderbeu” dhe u përurua libri i Robert Ellis “A transylvanian baron at the birth of albanian indipendence’’ The memoirs Franc Nopcsa.  

Adresa

Ambasada Shqiptare
Budapest 1062;
Andrassy ut 132; 2/3, Hungary

Tel / Fax

Tel: +3613361098
Cel: +36 30 201 3676
Fax. +3613361098
Numri i emergjencave +36 30 201 3676

E-MAIL

embassy.budapest@mfa.gov.al

Orari zyrtar

E hënë- E enjte: 8:30-17:00
E premte: 8:30-14:30

Shërbimi konsullor
E hënë - E premte: 10:00-12:00