Ekspozita fotografike Marubi në Budapest, 28 - 29 Maj 2014

Mesazhe shkëlqyera traditës dhe kulturës shqiptare përcolli Budapest çelja e ekspozitës fotografike Marubi, financuar nga programi IPA Cross Border, si një model i suksesshëm bashkëpunimi midis Shqipërisë dhe Malit Zi. Kjo ekspozitë është pjesë e projektit përbashkët Bashkisë Shkodrës dhe asaj Ulqinit ”Reflektim Traditën tonëreflektim vetvete”. Ekspozita Marubi u çel ambientet e Muzeut Kombëtar Budapestit nën patronazhin e Nënkryetares Parlamentit hungarez znj. Marta Matrai si dhe nën kujdesin e Ambasadës RShqipërisë dhe Muzeut Kombëtar Hungarez.

Përfaqësues Trupit Diplomatik akredituar Budapest, eurodeputetë hungarezë, akademikë nga 12 vende botës, cilët ishin pjesëmarrës Konferencën e Albanologjisë, përfaqësues medias si dhe miq hungarezë panë nga afër një pjesë trashëgimnisë kulturore shqiptare me vlera botërore. Drejtori i Muzeut Kombëtar, i cili u shpreh i nderuar për çeljen  e kësaj ekspozite me vlera kaq mëdha artistike-kulturore dhe po aq historike, shprehu gadishmërinë për bashkëpunime mëtejshme, si p.sh.mundësimin  e hapjes një tjetër ekspozite me fondin e Baron Nopcsa (Nopçes). Ambasadorja e Republikës Shqipërisë znj. Mira Hoxha çmoi vlerat e rralla trashëgimisë fotografike Dinastisë Marubi, cilat duke udhëtuar kohë, sjellin ditët tona vlerat e mëdha traditës shqiptare si dhe frymën moderne kohës. Programet IPA Cross border janë prioritet i Qeverisë Shqiptare, shtoi ambasadorja Hoxha. Këto fotografi janë pasqyrimi i tranzicionit dhe  nëpërmjet këtyre fotove ne kthehemi pas histori, por njëjtën kohë duhet   fokusohemi ardhmen tonë përbashkët, ku Shqipëria duhet jetë vendin e saj i takon familjen e madhe evropiane. Sa shumë forcohen shtetet e rajonit, aq shumë forcohet pozita e Bashkimit Evropian, tha ambasadorja Hoxha fjalën e saj.

Nënkryetarja e Parlamentit Hungarez znj. Matrai shprehu vlerësimin maksimal për artin e fotografisë dinastisë Marubi. Ajoquajti “Urë Komunikimi” midis brezave dhe e konsideroi këtë pasuri jo vetëm Shqipërisë, por si një vlerë e shtuar kulturën evropiane dhe atë universale

Adresa

Ambasada Shqiptare
Budapest 1062;
Andrassy ut 132; 2/3, Hungary

Tel / Fax

Tel: +3613361098
Cel: +36 30 201 3676
Fax. +3613361098
Numri i emergjencave +36 30 201 3676

E-MAIL

embassy.budapest@mfa.gov.al

Orari zyrtar

E hënë- E enjte: 8:30-17:00
E premte: 8:30-14:30

Shërbimi konsullor
E hënë - E premte: 10:00-12:00