Anëtarët e Grupit të Miqësisë Shqipëri-Hungari të Parlamentit Hungarez, vizitë në Tiranë. 17-21 Tetor 2012

Delegacionin i Grupit Parlamentar Miqësisë Hungari-Shqipëri, i kryesuar nga kryetari, z. Alpar Goyparos u prit nga Kryetarja e Parlamentit znj. Jozefina Topalli si dhe nga deputeti i Parlamentit Shqipëtar z. Gjergji Papa. Gjatë takimit u vlerësuan marrëdhëniet e shkëlqyera politike ekzistojnë midis Shqipërisë dhe Hungarisë, ndërsa u çmua se dy vendet janë takuar disa herë momente rëndësishme historike, duke u bërë edhe afërta me njëra-tjetrën. Z.Goyparos u shpreh i impresionuar nga ndryshimet Shqipëri, ndërsa theksoi angazhimin e përbashkët grupit miqësisë për forcuar edhe tej marrëdhëniet si nivel parlamentar, ashtu   dhe gjitha fushat e tjera. “Shqipëria është një komb i madh dhe kombet e mëdha ecin gjithmonë përpara. Lidhjet tona hershme historike janë themele, ne forcojmë marrëdhëniet dhe bashkëpunimin edhe ardhmen çdo drejtim”, u shpreh ai. Kryetarja e Kuvendit njohu delegacionin e deputetëve Grupit Miqësisë me arritjet e Shqipërisë procesin e integrimit, ku Komisioni Evropian rekomandoi dhënien e statusit kandidat për Shqipërinë. Kryetarja Jozefina Topalli falenderoi Hungarinë për mbështetjen ka dhënë ndër vite ndaj procesit integrues Shqipërisë, ndërsa kërkoi mbështetjen edhe këto momente rëndësishme ku për pak javë Këshilli i Ministrave BE do japë vendimin final mbi dhënien e statusit kandidat. “Ju garantoj se qeveria hungareze do bëjë gjithçka për mbështetur, Shqipërinë për statusin kandidat si Komisionin Evropian ashtu edhe Këshillin e Ministrave Bashkimit Evropian. Ne do ofrojmë mbështetjen tonë edhe përmes deputetëve tanë Parlamentin Evropian, mënyrë edhe ata lobojnë për Shqipërinë. Ne ju sigurojmë për këtë mbështetje.” u shpreh anëtari i grupit miqësisë Hungari-Shqipëri, z. Vilmos Szabó. Anëtarët e Grupit Miqësisë Hungari-Shqipëri shprehën urimet për 100-vjetorin e Pavarësisë, ndërsa i konfirmuan Kryetares Kuvendit se Kryetari i Parlamentit Hungarisë, z.Lazlo Kover i përgjigjet pozitivisht ftesës saj për qenë i pranishëm festimet e 100-vjetorit, 28nëntor 2012.
Zv/Ministrja e Ministrisë Punëve Jashtme, znj. Edith Harxhi, priti një takim kortezie delegacionin e Grupit Parlamentar Miqësisë Hungari-Shqipëri, i cili kryesohej nga deputeti Alpár Goypáros, kryetari i këtij Grupi. Gjatë takimit u vlerësua niveli i shkëlqyer i marrëdhënievemes Shqipërisë e Hungarisë, dinamika e dialogut politik përmes shkëmbimit vizitave nivelit lartë, si dhe mundësia përzgjerimin e mëtejshëm bashkëpunimit mes dy vendeve. Gjithashtu u nënvizua rëndësia e dimensioni i bashkëpunimit ndër-parlamentar si një aspekt shumë i rëndësishëm dypalësh. Zv/Ministrja znj. Harxhi falenderoi për mbështetjen e Hungarisë procesine integrimit vendit BE, si dhe për vëmendjen   ajo i kushton Shqipërisë dhe gjithë rajonit Ballkanit Perëndimornë këtë kuadër. Kryetari i Grupit parlamentar Miqësisë Hungari-Shqipëri z. Goypáros garantoi për mbështetjen e plotë Hungaria do t’i japë Shqipërisë për marrjen e statusit vendit kandidat. Gjatë takimit u vlerësua politika konstruktive e Shqipërisë dhe kontributi i rëndësishëm i saj drejtim stabilitetit dhe bashkëpunimit mes vendeve rajonit.
 
Ministrja e Integrimit Majlinda Bregu priti delegacionin e Grupit Parlamentar Miqësisë Hungari-Shqipëri, i kryesuar nga deputeti Apar Gayparos. Ministrja Bregu vlerësoi mbështetjen e Hungarisë për Shqipërinë si kuadër demokratizimit vendit,por dhe rrugën e saj integrimit europian. Ajo i kërkoi grupit deputetëve shohin nga afër arritjet e vendit dhe t’i përcjellin ato me një vlerësim drejtë tek kolegët e tyre Hungari dhe vendet e BE-së. Ministrja shpjegoi se është e rëndësishme vendet anëtare informohen kohë dhe drejt lidhur me zhvillimet e fundit politike vend dhe përpjekjet për përmbushur  brenda 20 nëntorit 3 kushtet do bëjnë mundur marrjen përfundimtare statusit nga Shqipëria: votimin e ligjit Gjykatës Lartë, nëpunësit civil dhe ndryshimet rregulloren e parlamentit. këtë kuadër Ministrja Bregu kërkoi ndihmën e vendeve mike si Hungaria për përçuar informacion dhe për mbështetur Shqipërinë si nëdhjetor, ashtu dhe tej. Nga ana tjetër deputetët hungarezë shprehën gadishmërinë e tyre për qenë mbështetës fortë integrimit Shqipërisë si institucionet vendase, ashtu dhe ato europiane Bruksel dhe e përgëzuan Ministren si përfaqësuese qeverisë për zhvillimet dhe arritjet e deritanishme vendit.
vijim vizitës Shqipëri, delegacioni i Grupit Miqësisë HungariShqipëri Parlamentin hungarez, sot u zhvilloi një takim zyrtar me Ministrin e Turizmit, Kulturës, Rinisë dhe Sporteve, z. Aldo Bumçi.  Delegacioni shoqërohej nga Ambasadori i Jashtëzakonshëm dhe Fuqiplotë i Hungarisë Shqipëri, z.Janos Huszar.
Ministri Bumçi e vlerësoi këtë vizitë si vijimësi vizitave kohëve fundit autoriteteve dhe personaliteteve shtetërore hungareze Shqipëri, gjë e cila dëshmon miri marrëdhëniet e shkëlqyera ekzistojnë midis dy vendeve dhe popujve tanë. Këto vizita dëshmojnë qartë se si Shqipëria ashtu dhe Hungaria po mbajnë gjallë traditat e hershme historike dhe shpirtërore kanë ekzistuar, duke filluar nga koha e Heroit tonë Kombëtar Skënderbeu, e pas me Mbretëreshën Geraldinë. Ministri Bumçi dhe Z. Alpar Gayparos, Kryetari i Grupit Miqësisë, ndanë idenë se simbolet e lidhjeve hershme si Skënderbeu, Huniadi apo Mbretëresha Geraldinë, duhet jenë themeli i bashkëpunimit për ardhmen. Gjatë takimit  anëtarët e delegacionit parlametar hungarez i shprehën Ministrit Bumçi qëndrimin  e Qeverisë Hungareze, se Hungaria si gjithmonë do jetë gjithnjë krah Shqipërisë procesin e anëtarësimit saj BE, duke përbërë kështu një përbashkët dhe mbështetës njëri- tjetrit parlamentin europian për probleme me interes reciprok. Ministri u shprehu falënderime për mbështetjen Hungariaka dhënë për anëtarësimin e Shqipërisë NATO si dhe për çështjen e Kosovës. Ministri Aldo Bumçi vlerësoi përpjekjet dhe përvojën e Hungarisë për mbajtur gjallë traditat me bashkëkombasit janë jashtë kufijve Hungarisë, gjë e cila do shërbente si një përvojë pozitive për t’u aplikuar dhe bashkëkombasit tanë jashtë Shqipërisë, për mbajtur gjallë gjuhën, traditat dhe kulturën e vendit amë. Përmes Kryetarit grupit Miqësisë, Ministri Aldo Bumçi i dërgoi falenderime Kryetarit Bashkisë Budapestit për ofrimin e një sheshi për vendosjen e bustit Skënderbeut si dhe një shesh për bustin e Nënë Terezës. Parlamentarët hungarezë kërkuan mundësohet përmes Televizionit Publik Shqiptar prania e filmave hungarezë evokojnë lidhjet dhe traditat dypalëshe,por edhe për njohur mirë realitetin hungarez, vendet e bukura turstike, sic është pjesa e Panonisë, Balatonit, etj. Ministri Bumçi I kërkoi Z. Gayparos shihet mundësia e rivënies linjës ajrore MALEV, si një mundësi lidhjeje e shpejtë midis qytetarëve tëdy vendeve dhe  do lehtësojë  lëvizjen e grupeve turistike nga Hungaria Shqipëri dhe anasjelltas. Shqipëria u ofron turistëve hungarezë një bregdet shkëlqyer dhe një mikpritje dhe bujari pashëmbullt. takim u theksua dhe nevoja e shtimit veprimtarive me karakter kulturor dhe aristik dy vendet, krahas organizimit Javëve Kulturës Hungareze Shqipëri apo Javës Kulturës Shqiptare Hungari.Delegacioni hungarez e informoi ministrin se viti 2013 do t’i kushtohej figurës Nënë Terezës, figurë shumë e dashur dhe e çmuar për ta. këtë kuadër Ministri siguroi parlamentarët hungarezë se edhe nga ana e MTKRS-së do përfshihen evente ndryshme nga artistë shqiptarë, do   t’i kushtohen Nënë Terezës, si ekspozita, koncerte, etj. Gjithashtu ai vlerësoi dhe ndau me ta idenë e shtimit përpjekjeve për transmetuar dhe nxitur tej, sidmos tek brezi i ri, këto lidhje hershme përmes intensifikimit bashkëpunimit fushat kjo ministri mbulon.

Adresa

Ambasada Shqiptare
Budapest 1062;
Andrassy ut 132; 2/3, Hungary

Tel / Fax

Tel: +3613361098
Cel: +36 30 201 3676
Fax. +3613361098
Numri i emergjencave +36 30 201 3676

E-MAIL

embassy.budapest@mfa.gov.al

Orari zyrtar

E henë- E enjte: 8:30-17
E premte: 8:30-14:30
Sherbimi konsullor
E henë - E premte 10-12