Ambasadori shqiptar Dashnor Dervishi takohet me Ministren Plotësuese për Emigracionin, Tasia Kristodholopoulou.

dt. 23 mars 2015, Ambasadori shqiptar, Dashnor Dervishi zhvilloi një takim me Ministren e re Plotësuese për Politikat e Emigracionit, znj. Tasia Kristodolopoulou.

Duke i uruar suksese detyrën e saj re, Ambasadori Dervishi ka vlerësuar qëndrimin dhe vizionin e hapur qeverisë re greke, përkundrejt çështjeve emigracionit, cilat u konkretizuan me ngritjen e një strukture përkatëse, siç është Ministria e Emigracionit për trajtimin e gjithë tematikës prek komunitetet e huaja jetojnë prej vitesh Greqi, çka ka munguar deri tani gjithë qeveritë e mëparshme greke.

Duke iu referuar interesimit palës shqiptare lidhur me një integrim plotë komunitetit shtetasve shqiptarë jetojnë Greqi, si komuniteti i madh mes huajve ( përbën 67%), Ambasadori shqiptar ka renditur vijim, vullnetin për bashkëpunim zgjidhjen e gjithë çështjeve prekin direkt ose indirekt përditshmen e komunitetit shqiptarë, si përmirësimi i mëtejshëm i legjislacionit grek për një legalizim sa plotë komunitetit shtetasve shqiptarë, njohja e sigurimeve shoqërore për vitet e pensionit për brezin e parë emigrantëve, paisja me dokumente afatgjata për brezin e dytë, njohja e diplomave mes dy vendeve, etj.

Nga ana e saj, Ministrja Plotësuese greke, ka ndarë vlerësimin e saj me z. Dervishi për nevojën e thellimit e zgjerimit mëtejshëm bashkëpunimit mes dy vendeve, mirë komunitetit shtetasve shqiptarë jetojnë prej vitesh Greqi, është komuniteti i madh e i mirë integruar, krahasuar me ato tjerat. Duke informuar për vizionin e qeverisë re për mbështetjen e komuniteteve emigrantëve, funksion integrimit mëtejshëm tyre shoqërinë greke, ajo informoi se aktualisht po punohet për një plotësim kuadrit ligjor për emigracionin, kuadër Kodit miratuar 2014. këtë kontekst, ka evidentuar angazhimin e qeverisë për disa amendamente reja drejtim çështjes shtetësisë për brezin e dytë, gjithmonë bazuar dëshirën dhe kërkesën tyre dhe jo si një arsye e detyruar për zgjidhur gjithë hallet e tjera emigracionit, si dhe drejtim plotësimit kuadrit për punësimin sezonal.

mbyllje takimit Ambasadori Dervishi ka përcjellë ftesën e autoriteteve shqiptare, adresë Ministres Kristodolopoulou, për një vizitë kësaj fundit Tiranë, cilës kjo e fundit e ka pritur pozitivisht, duke theksuar se do mbetet prioritare axhendën e saj aktuale.
__________________________________________________________________

Πραγματοποιηθείσα συνάντηση του Πρέσβη της Δημοκρατίας της Αλβανίας Dashnor Dervishi με την Αναπληρώτρια Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Σ' αυτό το πλαίσιο, ο Πρέσβης κ. Dervishi συνεχάρη την Αναπληρώτρια Υπουργό για το νέο της καθήκον, εκφράζοντας την εκτίμησή του για το ανοιχτό όραμα και τις θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης πάνω σε ζητήματα μετανάστευσης, τα οποία συγκεκριμενοποιήθηκαν με την ίδρυση μιας αρμόδιας Αρχής που έλειπε από τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις, όπως το Υπουργείο Μετανάστευσης, αποσκοπώντας στην αντιμετώπιση ζητημάτων που απασχολούν τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα.

Αναφορικά με το ενδιαφέρον τις αλβανικής πλευράς για μια πλήρη ένταξη της κοινότητας των Αλβανών υπηκόων που ζούν στην Ελλάδα, όντας η μεγαλύτερη κοινότητα των αλλοδαπών ( με ποσοστό 67%), ο Αλβανός Πρέσβης υπογράμμισε την προθυμία για συνεργασία, έτσι ώστε να επιτευχθεί η επίλυση όλων εκείνων των ζητημάτων που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα την καθημερινότητα της αλβανικής κοινότητας, όπως η περαιτέρω βελτίωση της ελληνικής νομοθεσίας για πλήρη νομιμοποίηση της αλβανικής κοινότητας, η αναγνώριση των χρόνων κοινωνικής ασφάλισης για την πρώτη γενιά των μεταναστών, η χορήγηση μακροχρόνιων αδειών διαμονής για τη δεύτερη γενιά, η αναγνώριση των πτυχίων μεταξύ των δύο χωρών, κ.λπ.

Από πλευρά της, η Ελληνίδα Αναπληρώτρια Υπουργός συμμερίστηκε την εκτίμηση του κ. Dervishi για ανάγκη περαιτέρω διεύρυνσης και εμβάθυνσης συνεργασίας των δύο χωρών, χαρακτηρίζοντάς το ως θετικό για την αλβανική κοινότητα που ζεί στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη και τη καλύτερα ενσωματωμένη, σε σύγκριση με άλλες, κοινότητα. Αφού αναφέρθηκε στο όραμα της νέας κυβέρνησης για τη στήριξη των κοινοτήτων των μεταναστών ενόψει της μετέπειτα ένταξής τους στην ελληνική κοινωνία, ενημέρωσε ότι αυτή τη στιγμή εργάζεται πάνω στην τροποποίηση του νομικού πλαισίου της μετανάστευσης, σύμφωνα με τον κώδικα που εγκρίθηκε το 2014. Σε αυτό το πρίσμα, επεσήμανε τη δέσμευση της κυβέρνησης για νέες τροποποιήσεις στο στο ζήτημα της ιθαγένειας για τη δεύτερη γενιά, βασισμένη πάντα στις επιθυμίες και προσδοκίες τους και όχι σαν μια δικαιολογία που θα λύσει όλα τα προβλήματα των μεταναστών.

Στο τέλος της συνάντηςης, ο κ. Dervishi διαβίβασε στην Υπουργό Χριστοδουλοπούλου, την πρόσκληση των αλβανικών αρχών, για επίσκεψη στα Τίρανα, την οποία η τελευταία έχει λάβει θετικά, επισημαίνοντας ότι αποτελεί προτεραιότητα στην τρέχουσα ατζέντα.

Adresa

Ambasada Shqiptare
Vekiareli 7 Filothei 15237,
Athens. GR

Tel / Fax

Tel. +30 210 6876212
+30 2106876213
+30 2106876215
+30 210 6876200
Fax. +30 210 6876223
Nr. i emergjencave : +30 694165 8183

E-MAIL

embassy.athens@mfa.gov.al
Zyra Konsullore

consulate.athens@mfa.gov.al

Orari zyrtar

E hënë- E premte
09:00 - 17:00
Sektori Konsullor
08.00-14.00