Shqipëria në Sesionin e Posaçëm të Asamblesë Botërore të Shëndetit (Gjenevë, 29 nëntor – 1 dhjetor 2021)

Asambleja Botërore e Shëndetit u mblodh në një Sesioni të Posaçëm (WHA-SS), i dyti në historinë e Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), për të shqyrtuar përfitimet nga hartimi i një konvente, marrëveshje apo instrumenti tjetër ndërkombëtar të OBSH për gatishmërinë dhe reagimin ndaj pandemive.
 
Në ditën e tretë të punimeve, Asambleja miratoi me konsensus vendimin “The World Together: Establishment of an intergovernmental negotiating body to strengthen pandemic prevention, preparedness and response”.
 
Krijimi i Organit Negociues Ndërqeveritar (INB) shënon fillimin e një procesi ndërqeveritar për hartimin dhe negocimin e një konvente, marrëveshjeje apo instrumenti tjetër ndërkombëtar për përballimin e pandemive në të ardhmen. Vendimi, i cilësuar si historik, si dhe një arritje për të gjitha vendet e OBSH, për multilateralizmin dhe për shëndetin global në tërësi, ishte rezultat e muajve të gjatë analizash, diskutimesh e negociatash. Shqipëria, si anëtare e “Grupit të Miqve për një Traktat për Pandemitë”, ishte e angazhuar që në fillim për të avancuar hartimin dhe miratimin e një instrumenti detyues ndërkombëtar, brenda një periudhe kohore të mirëpërcaktuar dhe sa më shpejtë, për të mos humbur momentumin politik të krijuar nga pandemia COVID-19.
 
Në Sesionin e Posaçëm të Asamblesë Botërore të Shëndetit, Shqipëria u përfaqësua me një delegacion të kryesuar nga Ministrja e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale, znj.Ogerta Manastirliu, e cila mbajti fjalën më poshtë në takimin plenar të Asamblesë:
 
*     *     *
 
World Health Assembly: Second Special Session
Statement delivered by H.E. Ms. Ogerta Manastirliu, Minister of Health and Social Protection of the Republic of Albania
Geneva, 30 November 2021
 
Dear Director-General Tedros, distinguished colleagues, ladies and gentlemen,
 
I am here today to reiterate Albania’s support for a new global, legally binding instrument for better pandemic prevention, preparedness and response.
 
Prime Minister Edi Rama was among a group of leaders who earlier this year called for a new international treaty on the fight against pandemics. It was a call for political leadership at the highest level to catalyze transformative change for pandemic preparedness and response, guided by solidarity, fairness, transparency, inclusiveness and equity. By establishing an Intergovernmental Negotiating Body, the WHO members will be taking a bold step to heed that call.
 
The COVID-19 pandemic has been a litmus test for us all.
My Government’s institutional readiness had already passed a test in November 2019, when Albania was hit by a devastating earthquake. We learned important lessons then on preparedness, social responsibility, solidarity and public accountability. Those lessons served us well when COVID-19 hit.
We listened to the WHO experts emphasize the imperative to act fast and decisively against the virus. That valuable time in the early weeks of 2020 helped us mobilize resources for building and scaling up health system capacities and for engaging all sectors and communities to ensure a comprehensive, whole-of-society response.
We rolled out and scaled up our COVID-19 national vaccination campaign, which was anything but easy – the global solidarity and equity promised fell short.
And we continue to battle the infodemic that is plaguing our efforts to fully vaccinate the target population.
 
All of this must sound familiar to many. And as we count waves and name variants of this virus, its devastation continues.
That is why we must do all that we can to end it, together. A WHO treaty on pandemic prevention, preparedness and response means a step towards stronger and swifter collective defense. It is our chance to build an equitable and coherent global health architecture, and to fundamentally transform the international system for pandemic preparedness and response.
This World Health Assembly has the chance to enter history as the place where the world came together to protect future generations from other pandemics and other major health emergencies. Let’s not waste it.
 
Thank you.

Adresa

Misioni i Shqipërisë
Rue du Môle 32, 1201 Gjenevë

Tel / Fax

Tel: +4122 7311143
Fax; +4122 7388156
Nr. e emergjences: +41 79 151 85 04 / +4122 7311143

E-MAIL

mission.geneve@mfa.gov.al

Orari zyrtar

E hënë- E premte
09:00 - 17:00