PËRSHËNDETJA E AMBASADORIT CICI NË PRITJEN ME RASTIN E 100 VJETORIT TË PAVARËSISË SË SHQIPËRISË / 05.12.2012

28 nëntor 2012, ora 15:00-17:00

“Mirror HALL”, Kunstforeningen GL STRAND
Gammel Strand 48, 1202, København K
 
Dëshiroj t’ju ftoj nderojmë himnet kombëtare Mbretërisë Danimarkës dhe Republikës Shqipërisë.
dashur miq,
Shkëlqesi,
Zonja dhe zotërinj,
dashur miq Shqipërisë dhe shqiptarëve,
dashur bashkëatdhetarë,
Ju falenderoj erdhët sot festojmë bashku 100 vjetorin e Pavarësisë Shqipërisë. Kjo është ngjarja e madhe historinë e Shqipërisë dhe shqiptarëve.

Kjo ngjarje festohet sot jo vetëm Shqipëri por kudo ku ka shqiptarë dhe jo vetëm. Edhe GOOGLE madje është bërë sot pjesë e festimit 100 vjetorit Pavarësië Shqipërisë.

Njëqind vjet parë, 28 nëntor, shqiptarët fituan pavarësinë duke u shkëputur përfundimisht nga perandoria otomane për t’ju rikthyer botës i përkisnin prej krijimit kombit tyre: Kontinetit evropian dhe qytetërimit tij.

Ndonëse pushtuar për një kohë gjatë, shqiptarët mundën ruajnë dhe përcjellin ndër breza përkatësinë e tyre etnike dhe identitetin kombëtar, gjuhën shqipe por edhe mentalitetin dhe shpirtin evropian për cilin ata kishin kontribuar kaq shumë.
Kufiri i luftës dhe i paqes mes Perandorisë Romës dhe Bizantit shekullin e tretë u vendos pikërisht ne mesin e hapësirës ilire, pararendësve shqiptarëve.
Nga provincat e Ilirikut dolën personalitete shquara Perandorisë Romake e Bizantine si juristi Prisku, perandorët e shek. III-IV e.sonë Klaudi II, Diokleciani, Kostandini I, Justini dhe Justiniani.
Heroi Kombëtar i Shqiptarëve, Gjergj Kastriot Skënderbeu u shpall nga papët Kalisti III dhe Piu II “Atleti i Krishtërimit” sepse për 25 vjet rresht, shekullin e pesëmbëdhjetë, u pengesë ndaj mësymjes osmane drejt kontinetit evropian. Ai luftoi për mbrojtur Shqipërinë dhe Evropën.
Nobelistja shqiptare “Nënë Tereza” dha shpirtin e saj për t’i shërbyer Zotit dhe dashurisë ndaj njerëzve nevojë pavarësisht etnisë, ngjyrës apo besimit i përkisnin ata.
Viti 1912 shënon rilindjen e shtetit shqiptar.
Sot mbas 100 vjetësh, ne kthejmë mendjet dhe sytë nga e kaluara jonë e vështirë historike por me qëllimin e vetëm për ndërtuar mirë ardhmen.
Ne nuk mund harrojmë padrejtësinë historike, copëtimin e Shqipërinë nga Konferenca e Londrës e viti 1913, si pasojë e cilës shqiptarët u detyruan jetojnë katër shtete ndryshme, por jemi shumë vendosur kontribuojmë për një Ballkan Perëndimor mirë dhe integruar vlerat evropiane, demokracisë dhe lirisë.
Ne e konsiderojmë atë si rrugën e vetme për një ardhme përbashkët, sigurt dhe begatë, jo vetëm për Shqipërinë dhe shqiptarët por për gjithë popujt ballkanikë.
Ajo është kthyer qëllimin tonë madhor kombëtar.
Prandaj sot, shumë se 90% e shqiptarëve janë pro futjes se Shqipërisë Bashkimin Evropian dhe e kanë kthyer vemendjen nga Brukseli dhe politikat e tij zgjerimit. Ne jemi bindur se nga ky proces ka vetëm fituar, si Shqipëria ashtu edhe gjitha vendet anëtare Bashkimit Evropian.
këtë rrugëtim vështirë drejt demokracisë dhe lirise ne kemi pasur mbështetjen dhe partneritetin e vendeve mike dhe aleate e mes tyre edhe Mbretërisë Danimarkës. I jemi mirënjohës shtetit danez, autoriteteve tij ashtu edhe qytetarëve këtij vendi mik për cfarë ata kanë bërë për lehtësuar rrugën tonë tranzicionit. Marrëdhëniet mes dy vendeve kanë pësuar një zhvillim jashtëzakonisht cilësor. Kjo falë edhe përparimit ekonomik dhe politik Shqipërisë gjate viteve te fundit. Ato shtrihen fushën politike, ekonomike, tregëtare, ushtarake dhe kulturore. Ato janë sa dypalëshe ashtu edhe shumëpalëshe e globale. Nga hapat e para ndihmës drejtpërdrejtë nëpërmjet programit DANIDA këto marrëdhënie kanë arritur nivelin e partneritet mes dy vendeve anëtarë NATO-s, për bashkuar përpjekjet dhe për ndarë sfidat vendosjen e paqes dhe demokracisë Botë.
Ne mendojmë se kemi akoma shumë mundësi dhe potenciale për t’i shtrirë dhe për t’i pasuruar tej këto marrëdhënie, si fushën e arsimit, atë turizmit ashtu edhe atë investimeve sidomos atw energjisë rinovueshme dhe asaj jeshile. Investitorët dhe turistët danezë i mirëpret Shqipëri jo vetëm një terren i favorshëm për investime por edhe 300 ditë plot me diell brenda një viti dhe një klimë mesdhetare fatkeqësisht mungon veriun e Evropës.
Më lejoni t’ju sjell disa rreshta për Shqipërinë nga fjalimi i Sekretares amerikane Shtetit, Hillary Rodham Clinton Kuvendin e Shqipërisë me 1 nëntor këtij viti: Citoj:
“...Ju shoh juve dhe shoh të ardhmen. Besoj që do të përballeni me sfidat dhe do të rrokni mundësitë e shekullit që kemi përpara. Dhe, të paktën unë, do t’ju nxis dhe do t’i tregoj kujtdo që do të dëgjojë se nëse doni të shihni demokracinë e vërtetë në veprim, shkoni në Shqipëri…”
Të dashur miq,
Dëshiroj sërish t’ju falenderoj që kaluat kohën tuaj të vlefshme për të festuar së bashku këtë jubile të rëndësishëm për Shqipërinë dhe të ndaj me ju urimin:
Gëzuar 100 vjetorin e Pavarësisë së Shqipërisë!
Perëndia i bekoftë Shqipërinë dhe Shqiptarët!
Perëndia Ju bekoftë ju, familjet tuaja dhe vendet tuaj!
Faleminderit.

Adresa

Ambasada Shqiptare
Frederiksholms Kanal 4, st.tv. 1220
Copenhagen, Denmark

Tel / Fax

Tel. + 45/ 33917979
Fax. + 45/ 33917969
Nr. i emergjences
+45 91636640

E-MAIL

embassy.copenhagen@mfa.gov.al

Orari zyrtar

Nga e Hëna në të Premte
09:00 – 17:00