Kryetari i Kuvendit z. Ilir Meta takon Kryetaren e Parlamentit te Danimarkës, znj. Pia Kjersgaard

Gjatë një vizite pune Kopenhagen, Kryetari i Kuvendit z. Ilir Meta u prit Folketinget nga Kryetarja e Parlamentit Danimarkës, znj. Pia Kjersgaard, me cilën biseduan rreth marrëdhënieve dypalëshe, zhvillimeve rajonin e Ballkanit dhe integrimit evropian Shqipërisë dhe rajonit.

Kryetari i Kuvendit, z. Ilir Meta e falënderoi znj. Kjersgaard për mbështetjen e Danimarkës kuadër axhendës integrimit evropian Shqipërisë dhe duke vlerësuar bashkëpunimin kaluarën, shprehu vullnetin për intensifikimin e mëtejshëm marrëdhënieve ndërparlamentare. këtë kuadër z. Meta e ftoi znj. Kjersgaard për një vizite Shqipëri, ftesë e cila u mirëprit me kënaqësi.

Duke iu përgjigjur interesit danez mbi ecurinë e procesit integrimit evropian, z. Meta vlerësoi realizimin me sukses reformës administrative-territoriale dhe vuri dukje, prioriteti kryesor i axhendës politike shqiptare është reformimi pa vonesa i sistemit drejtësisë, si kryefjalë për forcimin e luftës kundër korrupsionit, krimit organizuar për krijimin e një klime favorshme biznesi për thithjen e investitorëve huaj.

këtë kuadër, z. Meta shprehu gatishmërinë e Shqipërisë për mirëpritur shumë kompani daneze vend, cilat sjellin ekspertizë dhe një teknologji tepër avancuar.

“Ne mbështetemi te Danimarka, si zhvillimin institucional e demokratik, ashtu edhe për zhvillimin ekonomik vendit”, – nënvizoi z. Meta. Fushat e turizmit, energjetikës dhe bujqësisë u vlerësuan si fusha prioritare bashkëpunimit ekonomiko-tregtar.

Kryetarja e Parlamentit Danimarkës, znj. Pia Kjersgaard shprehu kënaqësinë për vizitën e z. Meta Kopenhagen, duke vlerësuar bashkëpunimin e deritanishëm dhe duke nënvizuar rëndësinë e thellimit bashkëpunimit ndërparlamentar si kyç cilësinë e marrëdhënieve mes dy vendeve. këtë drejtim, u ra dakord për konkretizimin e bashkëpunimit mes dy parlamenteve dhe veçanërisht administratave reciproke.

Duke biseduar mbi zhvillimet e fundit rajonin e Ballkanit, u vlerësua roli i Shqipërisë mbarëvajtjen e marrëdhënieve fqinjësisë mirë dhe u theksua rëndësia e avancimit reformave nevojshme gjitha vendet e Ballkanit.

Duke diskutuar mbi zhvillimet e fundit kontinentin evropian si pasojë e krizës emigratore, z. Meta theksoi se Shqipëria vlerëson se Bashkimi Evropian duhet ta trajtojë krizën e refugjatëve si një sfidë përbashkët vendeve anëtare, bashku edhe me vendet e Ballkanit cilat përdoren si vende tranziti. këtë drejtim u nda bindja se sfidat e terrorizmit, krimit organizuar dhe trafiqeve paligjshme janë sfida kërcënojnë shoqëritë dhe kohezionin social gjitha vendeve kontinentit evropian, dhe këtë drejtim, Shqipëria mbetet e angazhuar maksimalisht bashku me partnerët e saj ndërkombëtarë, dhe është e gatshme ta intensifikojë bashkëpunimin e saj me Danimarkën.

Gjatë qëndrimit tij Kopenhagen, Kryetari i Kuvendit z. Ilir Meta zhvilloi një takim edhe me Kryetarin e Grupit Parlamentar Partisë Social Demokrate, z. Henrik Sass Larsen si dhe u prit nga Ombudsmani i Danimarkës z. Jorgen Steen Sorensen, cilit i shprehu mirënjohjen për mbështetjen e fuqishme dhe asistencën e vazhdueshme ndaj institucionit Avokatit Popullit, prej themelimit tij Shqipëri, institucion i shërben mirëqeverisjes dhe proceseve demokratizuse vend.

Adresa

Ambasada Shqiptare
Frederiksholms Kanal 4, st.tv. 1220
Copenhagen, Denmark

Tel / Fax

Tel. + 45/ 33917979
Fax. + 45/ 33917969
Nr. i emergjences
+45 91636640

E-MAIL

embassy.copenhagen@mfa.gov.al

Orari zyrtar

Nga e Hëna në të Premte
09:00 – 17:00