Haxhinasto kërkon mbështetjen e Danimarkës për në BE / 10.05.2012

Zv.Kryeministri dhe Ministri i Punëve Jashtme, z. Edmond Haxhinasto zhvilloi datën 8 maj një vizitë pune një ditore Danimarkë, ku u takua me Ministrin e Punëve Jashtme Villi Sovndal, Ministrin për Çështje Evropiane, z. Nicolai Wammen. këto takime u diskutua për bashkëpunimin dypalësh, integrimin e Shqipërisë BE, zhvillimet rajon, bashkëpunimi kuadër organizatave ndërkombëtare, etj.

takim me Ministrin e Jashtëm, z. Villy Sovndal u diskutua për bashkëpunimin dypalësh dhe mundësitë për forcimin e tij ardhmen, veçanërisht fushën ekonomike.

këtë kuadër, Zv.Kryeministri dhe Ministri i Punëve Jashtme, z. Haxhinasto vlerësoi asistencën dhe ndihmën Danimarka i ka dhënë Shqipërisë vitet e tranzicionit, por edhe tani, ndihmë ka patur kontributin e vet rëndësishëm konsolidimin e demokracisë, ekonomisë tregut dhe drejtim forcimit shoqërisë civile Shqipëri.

aspektin e bashkëpunimit dypalësh ai nënvizoi se axhenda dypalëshe duhet rivitalizohet sidomos aspektin ekonomik. Z. Haxhinasto, u shpreh se mirëpritet tepër prezencë daneze investime, fusha tilla si energjia e pastër, turizmi, shkëmbimet tregtare, arsimi, etj. Marrëdhëniet e shkëlqyera midis dy vendeve duhet përkthehen mundësi investimesh dhe biznesi.

Për patur një rritje dhe një hap ri cilësor bashkëpunimin ekonomik midis dy vendeve, tha z Haxhinasto, duhet plotësisht edhe kuadri ligjor me konkludimin e marrëveshjeve, si ajo e heqjes taksimit dyfishtë, nxitja dhe mbrojtja e investimeve, bashkëpunimi fushën e arsimit, etj.

vazhdim, z. Haxhinasto bëri një prezantim arritjeve, kuadër Planit Veprimit, bazuar 12 prioritetet, duke theksuar se ky tashmë është një plan kombëtar dhe çdo ditë ka zhvillime inkurajuese, cilat mundësojnë një përgjigje pozitive për kërkesën për statusin e vendit kandidat tetor këtij viti. Ministri danez i Punëve Jashtme u shpreh se sa shume progres bën Shqipëria realizimin e prioriteteve, aq shumë vendi juaj afrohet me Bashkimin Evropian. Evropa, tha ai, do jetë e plotë vetëm kur Shqipëria dhe vendet tjera rajonit do jenë pjesë e BE-së. Zv.Kryeministri dhe Ministri i Punëve Jashtme, tha se është e rëndësishme progresi i bërë nga Shqipëria njihet nga vendet e BE-së. Ne, tha Ministri i Jashtëm danez, njohim progresin e arritur Shqipëri, dhe presim ky progres vazhdojë.
takim u diskutua edhe për zhvillimet rajonin e Ballkanit, ku, ndër tjera, u diskutua edhe për mundësitë Kosova jetë tashmë pjesë e organizatave rajonale e gjerë.
fund takimit, Ministri Haxhinasto i përsëriti ftesën z. Sovndal për një vizitë Tiranë, ftesë e cila u prit me kënaqësi dhe mund realizohet gjysmën e dytë këtij viti.
 
takimin me Ministrin për Çështje Evropiane, z. Nicolai Wammen, biseda u përqëndua kryesisht çështje integrimit Shqipërisë dhe vendeve rajonit BE. Z. Haxhinasto vlerësoi kontributin e Danimarkës si mjaft rëndësishëm, jo vetëm për Shqipërinë, por për gjithë rajonin drejtim zgjerimit Evropian. Integrimi BE ka një mbështetje madhe publikun shqiptar, tha z. Haxhinasto, dhe liberalizimi i vizave e ka forcuar tepër njohjen me Evropën dhe vokacionin evropian shqiptarëve. Ka patur zhvillime pozitive dhe progres real realizimin e prioriteteve, tha ai. Tashmë axhenda e integrimit qëndron mbi axhendat e partive politike, dhe po konsolidohen arritjet e deritanishme. Nga ana e tij, Ministri për Çështje evropiane, z. Wammen tha se Danimarka mbështet integrimin e Shqipërisë BE dhe realizimi i veprimeve konkrete apo implementimi i detyrimeve marra do bëjë arrihet masa kritike e nevojshme për progesin procesin e integrimit BE. Ai shprehu besimin se Shqipëria i ka mundësitë për një vlerësim pozitiv për statusin e vendit kandidat.

Adresa

Ambasada Shqiptare
Frederiksholms Kanal 4, st.tv. 1220
Copenhagen, Denmark

Tel / Fax

Tel. + 45/ 33917979
Fax. + 45/ 33917969
Nr. i emergjences
+45 91636640

E-MAIL

embassy.copenhagen@mfa.gov.al

Orari zyrtar

Nga e Hëna në të Premte
09:00 – 17:00