Festohet 45 vjetori i vendosjes së marrëdhënieve diplomatike mes Shqipërisë dhe Danimarkës

Me rastin e 45 vjetorit vendosjes marrëdhënieve diplomatike me Danimarkën, datën 29 maj 2015, ambjentet e Ambasadës u organizua një  pritje. Ky aktivitet u shoqërua me hapjen e një ekspozite me punime piktorit shqiptar Elidon Haliti me temë “Taste of Albania”. aktivitet ishin ftuar dhe morën pjesë autoritete larta daneze nga Parlamenti, Kryeministria, MPJ, Ombudsmani etj., ambasdorë trupit diplomatik dhe shoqata e shqiptarë me banim Danimarkë.

ceremoninë e hapjes aktivitetit Ambasadori Kastriot Robo mbajti një fjalë përshëndetëse, gjatë cilës ai bëri një historik shkurtër vendosjes marrëdhënieve diplomatike me Danimarkën 29 maj 1970, përmendi shtrirjen e tyre kohë edhe më herëshme, si dhe personalitete shquar shqiptarë e danezë me kontribute, mirënjohur dy vendet. Duke vlerësuar marrëdhëniet retrospektivë, ai theksoi rëndësinë e tyre fillim viteve ’90, cilat hapën një faqe re historinë e këtyre marrëdhënieve. Pikërisht Kopenhagen, shënohet fillimi i përpjekjeve Shqipërisë për lënë prapa izolimin, bëhet një shoqëri e hapur, anëtare e barabartë e familjes evropiane, kur u anëtarësua KSBE. Një proces i gjatë tranformues do fillonte gjitha fushat me ambicien dhe moton “Shqipëria si gjithë Evropa”.

Ai vlerësoi mbështetjen e rëndësishme e Danimarkës, gjatë viteve të tranzicionit, në procesin e reformave përmes projekteve e programeve daneze për modernizimin e administratës publike, sistemit gjyqësor, rendit publik, mbrojtjes etj. Gjithashtu, veçanërisht u vlerësua asistenca daneze për ngritjen e institucionit të Ombudsmanit, e konsideruar “Danish made” me një kontribut të çmuar në qeverisjen e mirë, të drejtat e njeriut etj. Duke folur për arritjet aktuale të vendit, Ambasadori Robo vuri në pah anëtarësimin e Shqipërisë në NATO, pjesëmarrjen e saj në misione paqeruajtëse në Irak, Bosnjë e Afganistan dhe angazhimin në luftën kundër terrorizmit ndërkombëtar, marrjen e statusit të kandidatit në BE vitin e kaluar si shprehje e vullnetit të popullit e qeverisë shqiptare për të vijuar me përmbushjen e objektivit për të qënë pjesë e familjes evropiane.

Në vijim ai ju rikthye marrëdhënieve me Danimarkën i vlerësoi se ato aktualisht janë të shumë të mira, me një potencial të madh për tu thelluar edhe më tej në të ardhmen, me një partneritet të shkëlqyer e me mundësi të jashtëzakonshme për ta shtrirë bashkëpunimin në fusha të rëndësishme si infrastruktura, energjia, turizmi, investimet, transporti, komunikimi, edukimi profesional, bujqësia, shëndetësia etj.

Gjithashtu, Ambasadori prezantoi ekspozitën “Taste of Albania” të piktorit Elidon Haliti, si një artist i talentuar i brezit të ri shqiptar. Koleksioni i pikturave të ekspozuara, të punuara në akuarel, paraqit peisazhe anembanë vendit, të cilat përmes ngjyrave të gjalla përcjellin mesazhe të jetës dhe natyrës shqiptare

Pas fjalës së Ambasadorit Robo, ceremonia vijoi me një pritje të dhënë për nder të pjesëmarrësve.

Adresa

Ambasada Shqiptare
Frederiksholms Kanal 4, st.tv. 1220
Copenhagen, Denmark

Tel / Fax

Tel. + 45/ 33917979
Fax. + 45/ 33917969
Nr. i emergjences
+45 91636640

E-MAIL

embassy.copenhagen@mfa.gov.al

Orari zyrtar

Nga e Hëna në të Premte
09:00 – 17:00