#WeRemember

Në Ditën Ndërkombëtare të Përkujtimit të Holokaustit përkujtojmë tragjedinë e Holokaustit në mënyrë që të ndodhë më asnjëherë! Në këtë ditë, ne kujtojmë që të gjithë kemi muindësi zgjedhjeje dhe ne zgjedhim të jemi drita në errësirë ashtu ​​siç bënë shumë shqiptarë gjatë Luftës së Dytë Botërore duke vendosur jetën e tyre në rrezik për hebrenjtë. Shqipëria doli nga tmerret e Holokaustit si i vetmi vend me një popullsi më të madhe hebreje sesa kishte para Luftës së Dytë Botërore.
 
Shqipëria ishte i vetmi vend ku asnjë hebre nuk vdiq ose nuk u dorëzua. Shqiptarët mbrojtën qindra miq hebrenj dhe ndihmuan të tjerë, që u larguan nga Gjermania dhe Austria duke i fshehur në shtëpi.
 
Pavarësisht pushtimit nga Italia dhe më pas Gjermania gjatë Luftës së Dytë Botërore dhe sundimit në kohë të ndryshme nga dy forma shumë të veçanta të qeverisjes, Shqipëria jo vetëm mbrojti popullsinë e saj të varfër hebreje, por u ofroi strehim hebrenjve nga kudo që ata vinin. E gjitha kjo mund të përmblidhet me në një fjalë: Besa, një kod nderi unik për Shqipërinë, që thjesht dhe në mënyrë të përmbledhur do të thotë “të mbash premtimin”.
 
Në hyrje të Parkut të Liqenit Artificial të Tiranës, mund të vizitoni monumentin e Holokaustit për të nderuar viktimat dhe shqiptarët që mbrojtën hebrenjtë nga nazistët. Mbishkrimi i memorialit është shkruar në 3 gjuhë, anglisht, hebraisht dhe shqip dhe tregon se "shqiptarët, të krishterët dhe myslimanët rrezikuan jetën e tyre për të mbrojtur dhe shpëtuar hebrenjtë".

Adresa

Ambasada Shqiptare
Aksakov Street n. 20, 4th floor
1000 Sofia Bulgaria

Tel / Fax

Tel. +359 29433857
Fax. +3592 943 3069
Emergency
+359 89 4311493

'

E-MAIL

embassy.sofia@mfa.gov.al

Orari zyrtar

E hënë- E enjte
09:00 - 17:00

E premte
09:00 - 15:00