Articles

Mirë se vini në faqen zyrtare të Ambasadës!

Albanian

Sapo jeni zhvendosur në Bullgari dhe dëshironi të qëndroni të përditësuar me politikën e jashtme shqiptare, marrëdhëniet bilaterale Shqipëri-Bullgari, mundësitë dhe aktivitetet e fundit në Bullgari dhe kërkoni më shumë informacione të dobishme në lidhje me shërbimet konsullore? Atëherë, kjo është adresa e duhur.
 

Gratë në diplomaci, sfidat e së tashmes dhe së ardhmes

Albanian

Në kuadër të pjesëmarrjes së tretë në nismën “Ambasador për një ditë”, Ambasada Shqiptare në Sofje në bashkëpunim me United Nations Association Albania (UNA Albania) organizuan një diskutim online me temë “Gratë në Diplomaci”. Pjesë e diskutimit ishin të rinj shqiptarë dhe bullgarë, delegatët në OKB si dhe ambasadorja për një ditë, Martina Dimitrova.
 

Shqipëria, si destinacion turistik për vitin 2021

Albanian

Ambasadorja Donika Hoxha zhvilloi një intervistë për Code Health TV për promovimin e Shqipërisë si destinacion turistik. Gjatë 40 minutave, Ambasadorja Hoxha vuri theksin te natyra, riviera shqiptare, çmimet e përballueshme krahasuar me vendet e rajonit, kulinaria dhe mikpritja shqiptare. Sipas saj, Shqipëria ofron gjithçka, thjesht duhet dëshirë për ta eksploruar dhe për të shijuar disa ditë pushimi ndryshe.
 

Shqiptarët dhe bullgarët ruajnë mikpritjen si një tipar të pasurisë jomateriale

Albanian

Ambasadorja Donika Hoxha zhvilloi një intervistë për Qendrën Rajonale të UNESCO-s në Bullgari në kuadër të Ditëve të Trashëgimisë së Kulturës Jomateriale të Shqipërisë, zhvilluar në format online më 8-21 shkurt 2021. Në këtë intervistë, Ambasadorja Hoxha identifikoi elementët kryesorë të trashëgimisë kulturore jomateriale të Shqipërisë duke e vënë theksin te xhubleta, Këngët e Kreshnikëve dhe Kcimi i bjeshkës me tupan i Tropojës, mbi dosjet e të cilave po punon Ministria e Kulturës.

#WeRemember

Albanian

Në Ditën Ndërkombëtare të Përkujtimit të Holokaustit përkujtojmë tragjedinë e Holokaustit në mënyrë që të ndodhë më asnjëherë! Në këtë ditë, ne kujtojmë që të gjithë kemi muindësi zgjedhjeje dhe ne zgjedhim të jemi drita në errësirë ashtu ​​siç bënë shumë shqiptarë gjatë Luftës së Dytë Botërore duke vendosur jetën e tyre në rrezik për hebrenjtë. Shqipëria doli nga tmerret e Holokaustit si i vetmi vend me një popullsi më të madhe hebreje sesa kishte para Luftës së Dytë Botërore.
 

Mandica, fshati shqiptar në Bullgari

Albanian

Komuniteti i vetëm shqiptar në Bullgari është regjistruar në Mandricë, që është fshati i vetëm shqiptar në Bullgari dhe gjendet afër kufirit bullgaro-grek. Ky fshat është themeluar në vitin 1636 nga baxhoxhinj (prodhues të bulmetit) shqiptarë Ortodoksë të Lindjes, të cilët kishin shërbyer në ushtrinë otomane. Ata u lejuan që të zënë një hapësirë toke dhe u çliruan nga pagesa e taksave. Mandrica ndodhet në bregun e djathtë të lumit Byala, në pjesën më lindore të maleve Rodop, 15 km në jug të Ivaylograd dhe 2 km në perëndim të lumit Luda, i cili krijon kufirin me Greqinë.

Shqipëria dhe Bullgaria ndajnë të njëjtat qëndrime në luftën kundër Covid-19

Albanian

Luftimi i pandemisë Covid-19 dhe shqyrtimi i masave dhe politikave, që duhen marrë për të mbështetur sistemin e kujdesit shëndetësor ishin në fokus të takimit të Ambasadores Donika Hoxha me Ministrin e Shëndetësisë, Kostadin Angelov. Shqipëria dhe Bullgaria ndajnë të njëjtat qëndrime për këto çështje dhe shpresojnë që bashkëpunimi i frytshëm të thellohet edhe më tej në të ardhmen.
 
Të dy vendet po përballojnë mirë të gjitha sfidat e shkaktuara nga pandemia Covid-19.
 

Gëzuar Ditën e Pavarësisë, Shqipëri!

Albanian

Fjala e Ambasadores Donika Hoxha për Ditën Kombëtare të Shqipërisë.
 
Sot është Dita Kombëtare e Shqipërisë, e cila njihet edhe si Dita e Flamurit. Më 28 nëntor 1912, Shqipëria shpalli pavarësinë e saj duke u bërë një vend i ri i pavarur në botë pas një beteje të gjatë lidhur me kauzën e ekzistencës së saj.
 

Ekspozita “Beautiful Albania” sjell Shqipërinë për publikun bullgar më 16-30 Nëntor 2020

Albanian

Ekspozita “Beautiful Albania” është hapur më 16 nëntor në parkun Gradska Gradina në qendër të Sofjes nga Ambasada shqiptare në Sofje në bashkëpunim me Bashkinë e Sofjes dhe Agjencinë Shqiptare të Turizmit. Ekspozita është pjesë e festimeve për festën kombëtare të Shqipërisë më 28 nëntor dhe do të qëndrojë e hapur për publikun deri në fund të muajit nëntor. Përmes 28 fotove, publiku do të ketë mundësinë të shijojë një pjesë të historisë, kulturës, trashëgimisë dhe bukurive natyrore të Shqipërisë.
 

Samiti i Sofjes: Prespektiva evropiane e vendeve të Ballkanit Perëndimor do të thotë stabilitet, paqe dhe prosperitet

Albanian

Më datë 10 nëntor 2020 është mbajtur Samiti i Sofjes në kuadër të Procesit të Berlinit duke mbledhur udhëheqësit e vendeve të Ballkanit Perëndimor dhe mbështetësit e nismës, përfaqësues të institucioneve të BE-së, përfaqëues të Këshillit për Bashkëpunim Rajonal, CEFTA, OECD, Bankës Evropiane të Investimeve, Bankës për Rindërtim dhe Zhvillim, Bankës Botërore dhe Qendrës Rajonale për Bashkëpunim Rinor (RYCO).
 

Pages

Adresa

Ambasada Shqiptare
Aksakov Street n. 20, 4th floor
1000 Sofia Bulgaria

Tel / Fax

Tel. +359 29433857
Fax. +3592 943 3069
Emergency
+359 89 4311493

'

E-MAIL

embassy.sofia@mfa.gov.al

Orari zyrtar

E hënë- E enjte
09:00 - 17:00

E premte
09:00 - 15:00