“Forumi i Ekonomisë në Vjenë”, Rama: Ndërtoni suksesin në Shqipëri, qeveria partnere

(Vjenë-12/05/2014) Dhoma Ekonomike e Austrië dhe Forumi Ekonomik i Vjenës i kushtuan sot një Konferencë veçantë Shqipërisë, ku ishte i pranishëm Kryeministri Edi Rama.


Kryeministri falenderoi organizatorët për këtë Konferencë, duke nënvizuar se e mirëpriti ftesën si një mundësi jashtëzakonshme për paraqitur para investitorëve potencialë austriakë mundësitë dhe avantazhet e Shqipërisë për investime.


prezantimin e tij, Kryeministri foli për masat e para emergjente për frenimin e ngadalësimit ekonomik, për zhvillimin e një modeli ri ekonomik bazohet rritje qëndrueshme ekonomike, reformat sektorët kyç ekonomisë, vendosjen si prioritare investimeve publike mënyrë mbështetja qeveritare shkojë aty ku është nevojshme dhe për një qasje re marrëdhëniet midis shtetit dhe sipërmarrjes.


Ne, u shpreh Kryeministri, kemi vetëdijen e plotë se Shqipëria ka nevojë për një ndryshim rrënjësor.


“Ne kemi hedhur hapat e parë dhe jemi inkurajuar nga reagimi kemi pasurnga Kancelarja Merkel, kur unë vizitova fundmi, Berlinin - por edhe nga Fondi Monetar Ndërkombëtar, Banka Botërore, qeveri dhe institucione tjera, cilët shohin rrugën nëpër cilën ne po përpiqemi shkelim dhe duan na mbështesin.”


Qeveria shqiptare, theksoi Kryeministri Rama, po punon intensivisht për ngritur bazat e një zhvillimi qëndrueshëm ekonomik dhe këto , përpjekjet, ajo është mbështetur edhe nga institucionet financiare ndërkombëtare.


“Që nga shtatori, ne kemi ndërmarrë një numër madh masash për frenuar ngadalësimin e ekonomisë. Ne kemi nënshkruar një Marrëveshje me Fondin Monetar Ndërkombëtar, për një program ri do na sigurojë likuiditetin e nevojshëm për shlyer borxhet e prapambetura trashëguara nga qeveria e kaluar, sikurse edhe një monitorim kujdesshëm financave tona publike, si edhe politikave shpenzimeve publikeAktualisht jemi edhe bisedime me Bankën Botërore, për dy Kredi për Politikat Zhvillimore dhe për reformimin e sektorit energjetik. Me këtë mbështetje, ne do eliminojmë një kohë shkurtër, borxhet e fshehura, trashëguara dhe do nisim gjithashtu, reforma radikale sektorë kyç.”


Ndërsa vlerësoi investimet austriake Shqipëri, shtrihen një numër konsiderueshëm sektorësh mëdhenj, Kryeministri shprehu angazhimin për avancuar bashkëpunimin ekonomik me Austrinë dhe sipërmarrjen austriake.


“Ne duam përfitojmë nga marrëdhënia e veçantë mes Shqipërisë dhe Austrisë për pasur mbështetje, por edhe marrim sa shumë është e mundur nga eksperienca austriake fushën e trajnimit profesional.”


Për Kryeministrin Rama, investimet e huaja janë një rëndësie jetike për ekonominë. Për këtë, qeveria është e angazhuar maksimalisht për krijimin e një mjedisi tërheqës për investimet dhe eliminimin e çdo pengese i ka bërë parë investitorët hezitojnë vijnë Shqipëri.


“Shumë shpejt, me mbështetjen e Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim, qeveria shqiptare do themelojë Këshillin e Investimeve, një entitet do sigurojë një platformë institucionalizuar dhe qëndrueshme bashkëpunimit me investitorët vendin tonë dhe rajon.”


mbyllje fjalës, Kryeministri i drejtoi një apel pjesëmarrësve: “Testoni vendosmërinë tonë dhe vini dhe bëni biznes Shqipëri.”


“Unë besoj fort se Austria mund luajë një rëndësishëm, por unë jam i vetëdijshëm ndërkohë nuk u takon e kompanive austriake bëjnë hapin e parë, por na takon ne. Sepse ne kemi nevojë, por kjo nuk është e mjaftueshme. Ne duhet jemi realisht pozitën për bindur çdo sipërmarrës, ajo çfarë ne kemi nevojë është jo vetëm çka Shqipëria ka nevojë, por po ashtu është ajo çka çdo kompani do vijë investojë Shqipëri, ka si domosdoshmëri për mirën e sipërmarrjes vetë.”


Vjenë, Kryeministri Rama u takua edhe me Kancelarin e Austrisë, Z. Werner Faymann, i cili inkurajoi progresin e deritanishëm dhe shprehu mbështetjen e mëtejshme për Shqipërinë rrugën e saj modernizimit dhe integrimit. Gjithashtu, Kryeministri mbajti Forumin Bruno Kreisky ligjeratën „Rilindja e Shqipërisë Europiane“

Adresa

Ambasada Shqiptare
Prinz Eugen Str. 18/1/5
A-1040 Vienë

Tel / Fax

Tel. +43 1 328 8656
Fax. +43 1 328 8658

E-MAIL

embassy.vienna@mfa.gov.al

Orari zyrtar

E hënë- E premte
09:00 - 17:00